Nedap berust in afschaffen stemcomputers

GROENLO, 14 juni. De Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap) staakt zijn verzet tegen het kabinetsbesluit om bij verkiezingen niet langer gebruik te maken van zijn stemcomputers. Dat maakte het bedrijf uit Groenlo gisteren bekend. Hoewel Nedap sterke juridische argumenten meent te hebben om het besluit aan te vechten, leiden verdere procedures vermoedelijk niet tot het gewenste resultaat, stelt het bedrijf. Het verwacht dat de gevolgen voor Nedap zelf „redelijk beperkt blijven”. Het kabinet besloot vorig jaar het stembiljet en de stembus in ere te herstellen, al wordt het potlood vervangen door een computer met printer. Die methode zou transparanter en minder fraudegevoelig zijn dan de stemcomputer. Experts hadden de betrouwbaarheid van de stemmachine in twijfel getrokken. (ANP)