Maliki: overleg VS, Irak over verdrag in impasse

Amman, 14 juni. De Iraakse onderhandelingen met de Verenigde Staten over een veiligheidsverdrag zijn vastgelopen wegens Amerikaanse eisen die vergaand inbreuk maken op de Iraakse soevereiniteit. Dat heeft de Iraakse premier, Nouri al-Maliki, gisteren gezegd tegen journalisten tijdens een bezoek aan Jordanië. Het veiligheidsverdrag moet een wettelijke basis verschaffen voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Irak na 31 december, wanneer hun mandaat van de Verenigde Naties afloopt. Tevens moet het de betrekkingen op politiek, economisch en veiligheidsgebied regelen. Maliki zei dat Irak met name bezwaar maakt tegen Washingtons eis dat zijn militairen en contractanten immuniteit voor vervolging krijgen en de vrijheid om operaties uit te voeren buiten Iraakse controle. (Reuters)