Lijf van Hadrianus is verkeerd

Keizer Hadrianus (Foto Kaytethinks) Kaytethinks

Een beroemd antiek beeld van de Romeinse keizer Hadrianus bestaat uit twee stukken die niet bij elkaar horen. Dat is in het British Museum in Londen ontdekt door een restaurateur, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

Bij de voorbereidingen voor een tentoonstelling in het museum over Hadrianus zette Tracey Sweekwith een beitel in de kalk waarmee in de 19de eeuw het hoofd van Hadrianus op zijn lichaam was vastgezet. Toen bleek dat kop en lijf, gehuld in antiek-Griekse kledij, oorspronkelijk nooit aan elkaar vastzaten.

„Ik was er kapot van”, zei Thorsten Opper, de samensteller van de expositie en auteur van een boek over Hadrianus. Het beeld is vaak beschouwd als bewijs van de voorliefde van Hadrianus voor de antieke Griekse cultuur. Hadrianus was openlijk homoseksueel en riep zijn vriend Antinoos na diens dood uit tot god.

Hadrianus, keizer in Rome van 117 tot 138, is in Engeland vooral bekend als de bouwer van de Muur van Hadrianus. Die was bedoeld om aanvallen van de Schotten tegen te houden en liep van de Noordzee tot de Ierse Zee. Grote delen van de 117 kilometer lange muur zijn bewaard gebleven. In Tivoli ten oosten van Rome had hij een villa, waarvan nog indrukwekkende ruïnes bestaan. En hij werd begraven in een mausoleum aan de Tiber, dat later is omgebouwd tot de huidige Engelenburcht, dichtbij het Vaticaan.

Het lijf van het beeld werd in 1861 door Britten in stukken gevonden in Libië. Het hoofd van Hadrianus lag in de buurt. Later werden in Londen alle stukken aan elkaar gezet.