Israël wil nog 1.300 huizen in Jeruzalem

De Israëlische regering heeft gisteren plannen bekendgemaakt om nog eens 1.300 woningen te bouwen in bezet Oost-Jeruzalem, tot woede van de Palestijnen. Die waarschuwden eens temeer dat de doorgaande bouw in nederzettingen het vredesproces „vernietigt”. Israël heeft sinds afgelopen november in Annapolis het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg een nieuwe impuls kreeg van de Amerikaanse president Bush, de bouw van meer dan 3.000 woningen in bezet gebied aangekondigd. De vredesonderhandelingen tussen de Israëlische premier Olmert en de Palestijnse president Abbas hebben sindsdien overigens niets opgeleverd.

Een Israëlische regeringswoordvoerder onderstreepte gisteren dat de bouwplannen grotendeels worden gerealiseerd op Arabisch land dat Israël heeft geannexeerd en betoogde dat het daarom zijn belofte om niet op bezet gebied te bouwen, niet schendt. De Israëlische regering heeft zich in het kader van de internationale Routekaart naar vrede in 2003 verplicht om de bouw in nederzettingen te bevriezen en alle ‘wilde nederzettingen’ – ook door de Israëlische regering niet geautoriseerde uitbreidingen van bestaande nederzettingen – te slopen. Maar sindsdien heeft het tempo van de bouw in de nederzettingen ongekende vaart gekregen. Bijna alle ‘wilde nederzettingen’ staan er nog; de meeste zijn in de tussentijd uitgebreid.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaat volgende week praten over een Arabische ontwerpresolutie die eist dat Israël alle bouw in nederzettingen staakt, zo meldde donderdag de Israëlische krant Ha’aretz. Volgens de zegslieden van Ha’aretz is Saoedi-Arabië de drijvende kracht achter het initiatief. Het is onduidelijk wat de Amerikaanse positie ten aanzien van het voorstel is. De Amerikaanse regering spreekt zich steeds kritisch uit over de bouw in nederzettingen, maar spreekt doorgaans een veto uit over veroordelingen van Israël, omdat dat het vredesproces zou schaden.

Arabische amabassadeurs in Brussel hebben zich afgelopen week bezorgd getoond over een discussie binnen de Europese Unie om de betrekkingen met Israël uit te breiden terwijl er geen enkel zicht is op een vrede in het Midden-Oosten. De Palestijnse premier Salam Fayyad drong er vorige maand in een brief bij de EU op niet te praten over verbetering van de betrekkingen met Israël zolang dat de Palestijnse rechten „flagrant negeert” door woningen in bezet gebied te bouwen. Het betreft reguliere topontmoetingen en grotere toegang voor Israël tot Europese markten. Volgens diplomaten steunen alle EU-lidstaten het idee van het aanhalen van de banden, maar willen sommige dit verbinden aan vooruitgang in het vredesproces. (AP, Reuters)