In de genen

Het gezin Thijssen. 8/6/2008 Foto Freddy Rikken Familie Thijssen handboogschieten Rikken, Freddy

Diana, de sierlijke mythische Romeinse godin van de jacht, die uiterst bedreven was met pijl en boog, is de naamgeefster van een koninklijk goedgekeurde handboogsportvereniging anno 1897 te Venray. Waar Mari Thijssen (60) al sinds zijn dertiende te vinden is. Hij leerde er schieten met een boog van Turks eiken en joeg in zijn lange sportcarrière en 34 maal als lid van het Nederlands team duizenden pijlen richting de borden. Werd veteranenkampioen in 2004. Ze hadden hem misschien nog meer medailles kunnen omhangen, maar het bier maakte dat hij niet altijd even scherp was. Naadloos gingen werken en schieten in elkaar over, zijn uitdijende gezin zag hij nauwelijks. Waarop echtgenote Annie besloot, na twaalf jaar lijdzaam de passie van haar man te hebben verdragen, de boog ook eens ter hand te nemen. Met succes, Nederlands kampioen en 27 interlands is het resultaat. Zoon Robert (36) hobbelde als peuter al met zijn ouders over de vaderlandse schietbanen, werd diverse malen Limburgs en rayonkampioen, maar had nooit de ambitie om het hogerop te zoeken. Daarvoor vond hij het voetballen en uitgaan te leuk. Dochter Diana (33) laat haar pijlen los vanaf haar elfde, na eerst aan ballet, volleybal en dansen geproefd te hebben. Is lid van handboogsportvereniging Willem Tell anno 1885 uit het Limburgse Geverik Beek. Werd driemaal Nederlands kampioen en evenzovele malen Limburgs.

Dit is de 24ste aflevering van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken