Haring

Voorgerecht voor 4 personen:500 gram vastkokende aardappelenzout, peper1 appel2 eetlepels mayonaise2 eetlepels yoghurt1 theelepel mosterd4 haringen12 appelkappers

De Wiron 5 en de Wiron 6 meerden deze maand af in Scheveningen met nieuwe haring aan boord. Er zijn niet meer zoveel boten die Nederland nog heeft voor de haringvisserij. Het werd een Vlaggetjesdag zonder race.

De Noordzee is jaren gesloten geweest voor het vissen op haring (1977-1983) en Nederlandse schepen en bedrijven zochten hun heil in Scandinavië. Ook Noorse en Deense haring mag Hollandse Nieuwe heten indien op onze manier schoongemaakt: gekaakt, maar de alvleesklier die enzymen maakt blijft zitten, en gepekeld.

De Nederlandse boten Wiron 5 en 6 vissen als paar. ‘Spam’ heet dit; het net hangt tussen de schepen. De bemanning kan nog aan boord kaken en vriest dan de haring in. De Scandinaviërs maken aan wal alle haring schoon.

Het Nederlandse vangstquotum dit jaar is verlaagd tot 200 miljoen kilo. Er is weinig aanwas van jonge haringen. Misschien wordt het water te warm. De Elfstedentocht lijkt verleden tijd. De haring ook? . Hoe zeldzamer haring, des te exotischer de recepten van sommige koks. Dat hoeft niet. Verpest haring niet met overdaad.

De appelkappers in dit voorgerecht zijn grote kappertjes met een steel. U kunt ze vervangen door 1 theelepel kleine kappertjes (per persoon), door augurkjes of gehalveerde Amsterdamse uitjes. Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes van een tot anderhalve centimeter. Kook die in water met zout gaar. Spoel ze in een vergiet met koud water af.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees heel klein. Roer in een kom een sausje van mayonaise of halvanaise, yoghurt en mosterd. Schep hier de stukjes aardappel en appel door en voeg zout en peper toe. Vorm met hulp van een ‘kookring’ een plat aardappeltaartje op elk van de borden. Leg op elk taartje een haring en garneer daaromheen met de kappers.

Annelène van Eijndhoven

    • Annelène van Eijndhoven