Geil gegil en een exotisch orkest

Theater De Montan, door Dogtroep. Regie: Ellenoor Bakker. Gezien: 12/6 De Montan Staalfabriek, Dordrecht. Daar t/m 22 juni. (22u15) Info: 078-6397979 en www.kunstmin.nl.

Fabrieksterreinen zijn altijd desolaat, maar de verlatenheid van De Montan Staalfabriek in Dordrecht kent zijn gelijke niet. Wind en regen striemen de lijven buiten. Binnen, in een enorme hal, is het ijzig koud.

Theatergroep Dogtroep zoekt nu eenmaal extreme locaties op. Voor de voorstelling De Montan moeten we wachten tot zonsondergang en dan mogen we naar een deel van de loods dat uitzicht biedt op de haven. Auto’s racen geluidloos voorbij over een naburige brug; het licht van een toren weerspiegelt in het water. Onder onze voeten en die van de spelers zand. Ze graven, die spelers, ze wroeten. Wat zoeken ze toch?

Ineens zijn we omringd door vuur. En dan, als in een fata morgana, is er alleen maar water. Compleet met sprookjesachtige fonteinen en magisch blauw licht. Er wordt in dat water gedanst en geil gegild, onder de opzwepende klanken van een exotisch orkestje.

Met een beetje goede wil zie je in dit bonte gezelschap een volkje dat een oude beschaving blootlegt: laag voor laag komen er muren, wallen, structuren uit het zand te voorschijn. Maar Dogtroep doet weinig om het publiek met interpreteren te helpen. Er is niets dat in de verste verte op een plot lijkt, of op enige inhoud wijst.

Wat zou het spannend zijn geweest als het legertje in streng zwart gestoken mannen dat even een liedje zingt, zich woedend op de halfnaakte badenden had gestort. Als er een conflict tussen de Puriteinen en de Vrijen, tussen Plicht en Eros was ontstaan. Nu, in de regie van Ellenoor Bakker, kabbelen de ideetjes voort, zonder echte botsingen.

Al 33 jaar maakt Dogtroep beeldend theater op locatie. De groep brak internationaal door met groots gemonteerde voorstellingen die door hun originaliteit met kop en schouders boven het doorsnee locatietheater uitstaken. Eind dit jaar houdt de groep op te bestaan. De laatste voorstelling staat gepland voor september in Amsterdam-Noord. De subsidiëring daarvan is echter nog onzeker. Indien die niet rond komt, is De Montan de laatste. Geen waardig afscheid.

    • Anneriek de Jong