Film Voorkeur

Knorretjes grote film / Piglet’s Big Movie (Francis Glebas, 2003, VS). In de tweede echte bioscoopfilm uit de Disney-studio gewijd aan Winnie de Poeh en zijn vrienden, speelt niet Teigetje maar Knorretje de hoofdrol. Hij is weggelopen en houdt zich schuil, omdat hij denkt te klein te zijn om iemand van nut te kunnen zijn. Tijdens de zoektocht worden in flashbacks drie overbekende episodes uit de boeken van A.A. Milne met flair geanimeerd: het huis dat voor Iejoor wordt gebouwd, de ‘expotitie’ naar de Noordpool en de xenofobe ontvangst in het woud van Kanga en baby Roe. SBS 6, 14.35-15.55u.

In Oranje (Joram Lürsen, 2004, Nederland). Een van voetbal bezeten jongen van 12 (Yannick van de Velde) en zijn al even bezeten vader (Thomas Acda) hopen op een plaats bij het Nederlands jeugdelftal. De film neemt alle werkelijkheden van een kinderleven serieus en kan daarom gekenschetst worden als de Kees de jongen van deze tijd. Geestig, lyrisch, bitterzoet, ontroerend en herkenbaar voor álle voetballers onder ons. Ned.3, 15.35-17.10u.

Stuart Little (Rob Minkoff, 1999, VS). Alleraardigste live-action-film over een eigenwijze muis die wordt geadopteerd door een mensengezin, drijft effectief milde spot met de ongerijmdheden van de adoptiepraktijk. Met Geena Davis als moeder. Net 5, 15.55-17.20u.

The Last Emperor (Bernardo Bertolucci, 1987, Eng/Italië/China). Weelderige, psycho-analytisch/marxistisch geïnspireerde biografie van China’s laatste keizer Pu Yi. Een tragisch individu tussen de grote ideologieën van de twintigste eeuw. Met John Lone, Peter O’Toole en Joan Chen. RTL 8, 20.00-24.00u.

First Knight (Jerry Zucker, 1995, VS). Lancelot (Richard Gere) wil alleen maar naar bed met Guinevere (Julia Ormond) in even dure als platte en overbodige Hollywood-versie van de legende van Koning Arthur (Sean Connery). SBS 6, 20.00-22.30u.

Bend It Like Beckham (Gurinder Chadha, 2002, Eng). Romantische komedie brengt de problemen van de multiculturele samenleving op hun gezelligst over het voetlicht. Indiaas meisje, dat de bal net zo kan krommen als die Engelse voetballer, speelt stiekem voor een vrouwenvoetbalteam. België 1, 21.30-22.50u.

Alien Resurrection (Jean-Pierre Jeunet, 1997, VS). Sigourney Weaver speelt een gekloonde versie van in de vorige aflevering gesneuvelde Ellen Ripley in amusante vierde deel van de high tech sciencefictionserie over buitenaardse monsters met een meedogenloze voortplantingsdrift. Tegenspeelster Winona Ryder onderstreept de vrouwelijk superioriteit in deze film. RTL 5, 22.00-24.00u.

Scream 2 (Wes Craven, 1997, VS). Gewiekst vervolg op griezelhit uit 1996 neemt volgens het principe van het Droste-effect het fenomeen ‘sequel’ onder de loep en waagt zich zelfs aan een standpunt over de maatschappelijke invloed van filmgeweld. Met Neve Campbell. Veronica, 22.35-0.55u.

The Elephant Man (David Lynch, 1980, Eng). Lynch beschrijft met gevoel voor de negentiende-eeuwse romantiek en sentimentele liefdadigheid de historische gebeurtenissen rond de ernstig misvormde J. Merrick, die het van kermisfreak bracht tot dandy, gefrequenteerd door nieuwsgierige aristocraten. Oscarnominatie voor John Hurt. Ook met Anthony Hopkins, Anne Bancroft en John Gielgud. België 2, 23.20-1.20u.

Ai no corrida / In the Realm of the Senses / L’empire des sens (Nagisha Oshima, 1976, Jap/Fra). Controversieel, want in het schemergebied tussen kunst en pornografie opererend meesterwerk, over echtpaar dat radicaal voor erotische afzondering kiest. Ned.2, 0.25-2.10u.

The Joy Luck Club (Wayne Wang, 1993, VS). Verfilming van verhalen van Amy Tan over vier Chinese, naar Amerika geëmigreerde moeders, hun vaak pijnlijke herinneringen en hun in de nieuwe wereld geboren geassimileerde dochters. BBC 2, 1.55-4.50u.