Film van de dag

De anti-western Unforgiven (Clint Eastwood, 1992, VS) plaatst kanttekeningen bij de romantisering van geweld. Unforgiven Year: 1992 Director: Clint Eastwood Clint Eastwood PHOTOS12

Unforgiven. Deze schitterende western gaat over de oude revolverheld William ‘Bill’ Munny, gespeeld door regisseur Clint Eastwood. In een van de eerste shots glijdt de varkensboer en weduwnaar uit als hij een van zijn beesten wil grijpen. Pats, met z’n snufferd in de modder. Later heeft hij moeite om zijn paard te bestijgen. Alle heroïek is uit zijn leven verdwenen. Maar hij neemt toch nog één keer de wapens op: als een hoer door een klant met een mes bewerkt wordt, huren haar collega’s de ex-desperado in om de daders te grazen te nemen. Deze invalshoek maakt de film bijna feministisch, vrij uniek voor het genre. Unforgiven is een anti-western die kanttekeningen plaatst bij de romantisering van geweld. De zin „It’s a hell of a thing, killing a man” is hierbij cruciaal. Met Gene Hackman, Anna Levine, Morgan Freeman. Oscars voor beste film en beste regie. (Clint Eastwood, 1992, VS), Ned.3, 22.50-1.00u.

    • André Waardenburg