Film van de dag

Laurence Olivier en Joan Fontaine in de film Rebecca (Alfred Hitchcock, 1940, VS).

Rebecca. „Last night I dreamt I went to Manderley again”, zegt de voice-over, terwijl de camera rustig over een mistig landgoed beweegt en stopt bij een herenhuis met de allure van een kasteel. Het is het bezit van Maxim de Winter, wiens hele leven in het teken staat van Rebecca, zijn eerste, onder mysterieuze omstandigheden verongelukte vrouw. Hij en zijn huishoudster, de ijzige Mrs. Danvers, maken het zijn tweede vrouw vrijwel onmogelijk haar plaats op Manderley te veroveren. Alfred Hitchcocks eerste Amerikaanse film is een onvergetelijke mengeling tussen gotische romance, thriller en psychologisch drama. Laurence Olivier (Maxim de Winter) en Joan Fontaine (de tweede Mrs. De Winter) spelen uitstekend twee personages die getormenteerd worden door het verleden, gepersonifieerd in Rebecca – een personage dat we nooit te zien krijgen. Met muziek van Franz Waxman. (Alfred Hitchcock, 1940, VS), BBC 2, 15.35-17.40u.

    • André Waardenburg