EK-vreugde in Nederland

Wesley Sneijder legt aan voor de 4-1 in Bern, waarna in Nederland het feest losbarstte. De eerdere doelpunten kwamen van Dirk Kuijt, Robin van Persie en Arjen Robben. (Foto AP) Netherlands' Wesley Sneijder scores his side fourth goal during the group C match between the Netherlands and France in Bern, Switzerland, Friday, June 13, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Niklas Larsson) Associated Press

Na de 4-1 overwinning van het Nederlands elftal gisteravond op de Fransen gingen Oranjesupporters in de grote steden massaal de straat op om feest te vieren. Er braken geen grote ongeregeldheden uit.

Oranje is na de tweede zege op het EK zeker van de groepswinst. Het speelt de kwartfinale volgende week zaterdag in Bazel tegen de nummer twee uit de poule met Zweden, Spanje, Rusland en Griekenland.

In Den Haag leidde de feestvreugde tot de afzetting van een deel van het centrum. Even na middernacht mocht niemand het Plein meer op. Een groot deel van de Haagse horecagelegenheden in het centrum was eerder al gesloten, met de bedoeling „het overenthousiaste feestgedruis te ontmoedigen”. Door de drukte was er volgens de politie even sprake van een grimmige sfeer. Enkele feestvierders werden gearresteerd. Ook het hart van het Laakkwartier, achter station Hollands Spoor, werd korte tijd afgezet. Daarmee wilde de politie relletjes voorkomen. In Amsterdam vonden de feestelijkheden vooral plaats rond het Leidseplein, in Rotterdam bij het Stadhuisplein, in Utrecht rond de Neude.

Wedstrijdanalyse: pagina 11