‘Eerste Kamer gaat door met verdrag’

De Eerste Kamer gaat ondanks het Ierse ‘nee’ gewoon door met de ratificatieprocedure voor het Verdrag van Lissabon. Dat zei CDA-senator René van der Linden gisteravond in een reactie op de uitslag van het referendum in Ierland.

Nadat de Tweede Kamer vorige week instemde met het nieuwe Europese verdrag besloot de Eerste Kamer deze week de tekst op 8 juli te behandelen. Volgens Van der Linden zal de Ierse afwijzing hierin geen verandering brengen.

Het Nederlandse kabinet is ook niet van plan de zogeheten goedkeuringswet voor de ratificatie terug te trekken – zoals drie jaar wel gebeurde na het Nederlandse referendum waarin de Europese Grondwet werd afgewezen. Premier Balkenende zei gisteren na afloop van de ministerraad dat Nederland zal doorgaan met de ratificatie van het verdrag.

De Socialistische Partij is het hier niet mee eens. Volgens het Tweede Kamerlid Harry van Bommel van deze partij moet het ratificatieproces onmiddellijk worden stopgezet. Volgens Van Bommel is het verdrag nu „zo dood als een pier”. Ook de SGP, die in de Tweede Kamer net als de SP tegen stemde, vindt dat het Ierse nee serieus moet worden genomen. De partij wil dinsdag opheldering van de premier over de gevolgen van de afwijzing en de opstelling van Nederland.

Premier Balkenende wilde gisteren niet te inhoudelijk ingaan op de Ierse uitslag, die hij als „teleurstellend” karakteriseerde.