Een warm luizenleven

Een warm luizenleven Vissers zullen dit dier, in werkelijkheid maar 7 millimeter groot, herkennen als een karperluis. Overal in het Nederlandse zoete water komen de karperluizen voor. Tot ongeluk van de vissen, vertelt de Nijmeegse universitair hoofddocent dierecologie Gerard van der Velde. De luizen hechten zich aan vissen vast en zuigen zich vol met vissenbloed. Een van zijn promovendi, de Engelse Peter Walker, promoveert op 4 juli op deze kreeftachtige parasiet. Van der Velde: "Ik heb zelf ook karperluizen in mijn vijver, en heb wel eens gezien dat de stekelbaarzen op het land sprongen om de luizen van zich af te schudden.” Met hun zuignappen (de ronde ringen onder de kop) hechten de karperluizen zich vast, waarna ze met hun stilet (te zien tussen de ogen) bloed zuigen. Het stilet scheidt een stof uit die bloedingen veroorzaakt. In karperkwekerijen, zoals er veel zijn in Oost-Europa, richten karperluizen veel schade aan. Walker voorspelt dat vooral de Japanse karperluis (Argulus japonicus) die in Nederland al decennia algemeen is, door de opwarming van het klimaat nog verder naar het noorden van Europa zal oprukken. [HvS]

Vissers zullen dit dier, in werkelijkheid maar 7 millimeter groot, herkennen als een karperluis. Overal in het Nederlandse zoete water komen de karperluizen voor. Tot ongeluk van de vissen, vertelt de Nijmeegse universitair hoofddocent dierecologie Gerard van der Velde. De luizen hechten zich aan vissen vast en zuigen zich vol met vissenbloed. Een van zijn promovendi, de Engelse Peter Walker, promoveert op 4 juli op deze kreeftachtige parasiet.

Van der Velde: "Ik heb zelf ook karperluizen in mijn vijver, en heb wel eens gezien dat de stekelbaarzen op het land sprongen om de luizen van zich af te schudden.” Met hun zuignappen (de ronde ringen onder de kop) hechten de karperluizen zich vast, waarna ze met hun stilet (te zien tussen de ogen) bloed zuigen. Het stilet scheidt een stof uit die bloedingen veroorzaakt. In karperkwekerijen, zoals er veel zijn in Oost-Europa, richten karperluizen veel schade aan.

Walker voorspelt dat vooral de Japanse karperluis (Argulus japonicus) die in Nederland al decennia algemeen is, door de opwarming van het klimaat nog verder naar het noorden van Europa zal oprukken. [HvS]