Eén op de vijf wil in Vlaanderen wonen

Slechts een op de twintig Vlamingen zou liever in Nederland wonen. Maar Vlaanderen is een stuk populairder bij Nederlanders; 20 procent van de Nederlanders wil daar liever wonen. Dat blijkt uit een enquête van het Belgische dagblad De Standaard. De krant ondervroeg voor de enquête 750 Nederlanders en 750 Vlamingen. De respondenten kregen verschillende vragen voorgeschoteld, over zichzelf en over hun buren.

Vlamingen bewonderen in Nederlanders vooral hun werklust. Vlamingen worden door de Nederlanders bewonderd omdat ze zulke levensgenieters zijn. Voor de meeste zaken wonen zowel de Vlamingen als de Nederlanders het liefst in eigen land, maar de Hollanders denken dat het in Vlamingen beter wonen is om ‘lekker te eten’, andersom zou het in Nederland beter wonen zijn ‘om te fietsen’.

Bij het onderdeel ‘naamsbekendheid’ scoort premier Balkenende goed. In Nederland haalt hij de hoogste score, met 99 procent. Van de Vlamingen kent 86 procent hem. De meest bekende Vlaamse persoon is Helmut Lotti met 93 procent. In Vlaanderen kent 90 procent premier Yves Leterme, maar minder dan de helft van de Nederlanders zegt hem te kennen.