Doorstart Dogtroep Dordrecht

Op de restanten van theatergezelschap Dogtroep, dat eind dit jaar stopt, begint regisseur Lotte van den Berg een nieuwe theatergroep in Dordrecht. De voorlopige naam is ‘Dordt’. De groep krijgt een gemeentesubsidie van 1 ton euro – deels in de vorm van gratis huisvesting – en heeft 4,3 ton aangevraagd bij het rijksfonds NFPK.

Dordt is opgericht door de stichting van Dogtroep en bevat twee van dier werknemers: zakelijk leider Bart Kusters en technisch coördinator Koen van Oosterhout. Verder krijgt Van den Berg de mobiele werkplaats, de vrachtwagen en de computers van de groep. Zowel Dogtroep als Van den Berg maken beeldend locatietheater, maar daar houdt de vergelijking op. Waar Dogtroep zich onderscheidt met spektakel en technische hoogstandjes, maakt Van den Berg juist stille, sobere voorstellingen.

Van den Berg (1975), die bij het Antwerpse Toneelhuis werkt, wil het eerste jaar in Dordrecht blijven, weinig vooraf vastleggen, om direct te kunnen reageren op wat er in de stad gebeurt: „Ik heb tot nu toe voorstellingen over mijzelf gemaakt. Nu wil ‘s ochtends de deur uitgaan, goed om me heen kijken, en vertellen over wat ik heb gezien.” Later wil zij langere tijd naar het buitenland gaan, om voorstellingen maken over wat ze daar meemaakt. Van den Berg: „Met mijn laatste voorstelling Winterverblijf heb ik een eindpunt bereikt wat betreft leegte en verstilling. Ik wil niet mijn hele leven voorstellingen maken over de witte sneeuwvlakte. Nu wil ik naar buiten toe en schreeuwen.”