Debat over orgaandonatie

Nederland, Nijmegen, 17-9-2002 Chirurgen in het UMC Radboud hebben zojuist een donornier uitgenomen en prepareren deze voor plaatsing bij een ontvanger. Gezondheidszorg, wachtlijsten, specialisten niertransplantatie, transplantatie, donorcodicil orgaandonatie, orgaandonor en donororgaan Foto: Flip Franssen/Hollandse Hoogte Hollandse Hoogte

Het kabinet en de Tweede Kamer vinden de orgaandonorshow die BNN vrijdag uitzendt ongepast en onethisch. De ministers Plasterk (Media) en Klink (Volksgezondheid) zullen het programma echter niet verbieden.

Bericht in de Volkskrant, 29 mei 2007

We hebben een jaar aan deze stunt gewerkt en veel internationale aandacht gekregen voor een probleem dat wel degelijk bestaat.

BNN-voorzitter Laurens Drillich na afloop van de uitzending (1,2 miljoen kijkers) op 1 juni 2007

Waar Nederland expliciet toestemming vraagt, hebben België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zweden gekozen voor het omgekeerde: de burger moet expliciet bezwaar maken tegen donatie, anders wordt hij geregistreerd.

Bericht in Trouw, 6 juni 2007

Minister Klink wil geen ander donorsysteem. Hij gelooft niet dat een ander systeem meer donororganen op zal leveren. Daarmee verwerpt hij de kern van het advies dat de commissie van Terlouw vanmiddag zou presenteren.

Bericht in NRC Handelsblad, 11 juni 2008

Ik heb Klink meerdere malen gesproken en weet dat deze materie hem erg aan het hart gaat, maar deze houding had ik door de kieren niet zien aankomen.

Jan Terlouw, voorzitter van de Coördinatiegroep Orgaandonatie in Nederlands Dagblad, 12 juni

De vrijblijvendheid moet uit ons systeem. Orgaandonatie is ook een mentaliteitskwestie. Nederlanders vinden al snel dat de overheid zich niet met dit soort zaken moet bemoeien. Bij ons wordt er altijd zo tobberig over gesproken. Laat je nieren na je overlijden niet verrotten of verbranden, doe er iets fantastisch mee!

Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting in de Volkskrant, 12 juni

De adviescommissie wil vrijblijvendheid onmogelijk maken. Feitelijk komt dit neer op een donorplicht, met een bezwaarmogelijkheid voor alerte nabestaanden. Dat gaat te ver.

Commentaar in NRC Handelsblad, 12 juni