De nieuwe commissarissen van Yahoo

Carl Icahn verdient een kans om de raad van commissarissen van Yahoo een facelift te geven. Het internetbedrijf is al jaren stuurloos. En het in de wind slaan van het aanvankelijke bod van Microsoft van 44,6 miljard dollar heeft de aandeelhouders niet alleen boos gemaakt, maar ook beledigd. Toch hoeft het vervangen van alle negen commissarissen op de jaarvergadering van Yahoo van 1 augustus niet per se in het belang van de aandeelhouders te zijn. Het verkiezen van vier van Icahns kandidaten is een beter idee.

Als een meerderheid van de commissarissen wordt vervangen, wordt een gouden-handdruk-procedure geactiveerd. Het kamp van Icahn noemt dat een ‘gifpil’ die het webconcern wel eens 2,4 miljard dollar zou kunnen kosten, en probeert een rechtbank zo ver te krijgen de procedure buiten de wet te stellen. Yahoo zegt dat de kosten veel lager zouden uitvallen. Hoe dan ook, het verkiezen van slechts vier van Icahns kandidaten zou de raad van commissarissen van nieuw bloed voorzien zonder de procedure in gang te zetten. De nieuwe raad van commissarissen kan er dan alsnog een eind aan maken.

Het vasthouden aan een gemengde samenstelling van de raad zou de aandeelhouders ook op andere manieren kunnen helpen. Microsoft zegt niet langer bereid te zijn een overname van heel Yahoo na te streven. Ondanks de pogingen van Yahoo om deals te sluiten met Google en anderen, zou de softwarereus uiteindelijk kunnen terugkomen op dat besluit als de raad van commissarissen van Yahoo een wijziging heeft ondergaan.

De aandeelhouders van Yahoo moeten ook hun voorkeur uitspreken voor commissarissen die meer kwaliteiten hebben dan de eenvoudige bereidheid om ‘ja’ te zeggen tegen een overname van het bedrijf door Microsoft.

Vier kandidaten van Icahn voldoen aan die voorwaarde. Lucian Bebchuk is een deskundige op het gebied van het ondernemingsbestuur en de salariëring, een terrein waarop de raad van commissarissen van Yahoo momenteel duidelijk tekortschiet, zoals blijkt uit de gouden-handdruk-procedure. Frank Biondi heeft ervaring opgedaan als hoogeplaatste mediafunctionaris. John Chapple is een manager uit de telecomsector en een belegger. En Edward Meyer, het voormalige hoofd van reclamereus Grey Global, zou expertise met zich meebrengen.

Het kiezen van deze vier kandidaten in het bestuur van Yahoo zou een stap in de goede richting zijn. En het zou zelfs kunnen uitmonden in het beste resultaat voor de aandeelhouders: een verkoop aan Microsoft tegen een hoge premie.

Robert Cyran en Jeff Segal

    • Robert Cyran
    • Jeff Segal