De Fransen voelen zich vernederd

Het Nederlands elftal heeft de Franse trots behoorlijk gekrenkt. De 4-1 nederlaag bij het EK was pijnlijk. „Een efficiënte en mooie ploeg die ver gaat komen”

In Frankrijk is de nederlaag van het nationale voetbalelftal tegen Nederland alom aangeduid als „een vernedering”. Volgens sportkrant L’Equipe was Oranje „op alle fronten beter”. Le Monde noemde invaller Arjen Robben, die de 3-1 scoorde, „de beul van les Bleus.”

Het Nederlands elftal wordt na de ruime overwinningen tegen Italië (3-0) en Frankrijk (4-1) beschouwd als de uitgesproken favoriet voor de titel. De Franse bondscoach Raymond Domenech noemde Oranje na afloop een „efficiënte en mooie ploeg die ver gaat komen”.

Hij zei te verwachten dat Nederland in de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië wisselspelers inzet, waardoor de Franse en Italiaanse kansen op kwalificatie voor de kwartfinales afnemen. Van de twee finalisten van het wereldkampioenschap van twee jaar geleden kan na hun onderlinge treffen komende dinsdagavond hooguit één ploeg doorgaan – de winnende – maar dan alleen wanneer Roemenië niet tegelijk van Nederland wint.

Nederland is al zeker van de groepswinst in poule C, waardoor het komende zaterdag de kwartfinale speelt in Bazel tegen de nummer twee uit groep D, die bestaat uit Zweden, Spanje, Griekenland en Rusland.

In Frankrijk betekende de wedstrijd van gisteren tegen het Nederlandse elftal waarschijnlijk het afscheid van een generatie. Dertigers als doelman Grégory Coupet, de verdedigers Lilian Thuram en Willy Sagnol, middenvelder Claude Makélélé en aanvaller Thierry Henry behaalden niet meer het niveau van de afgelopen jaren. Coach Domenech legde de kritiek naast zich neer dat hij onvoldoende kans geeft aan jonge spelers. Gisteren kwam het team in zijn ogen niet veel tekort, maar in de ogen van coach ontbrak het zijn spelers aan offensieve kracht. Nederland had in zijn ogen ook geluk dat de arbiter een handsbal van verdediger André Ooijer, bij een stand van 1-0, niet met een penalty bestrafte.

Arsenal-coach Arsène Wenger, die de wedstrijd als analist voor de Franse tv-zender TF1 rechtstreeks volgde, onderstreepte dat vooral de Nederlandse slagvaardigheid het verschil maakte. „Ik heb nooit het gevoel gehad dat de Nederlanders buiten bereik waren, maar zíj scoren wel.” Hij verbaasde zich overigens over de tactiek van zijn collega-trainer Marco van Basten, die bij een voorsprong eerst Robben en daarna (Arsenal-speler) Robin van Persie inbracht, beiden aanvallers. Volgens Wenger dreigde voor de Nederlandse verdediging „bij elke versnelling” van de Franse aanvallers gevaar, en behaalde in de verdediging alleen Giovanni van Bronckhorst het vereiste tactische niveau. Net als Domenech oordeelde hij dat vooral de aanvallers van Frankrijk het lieten afweten.

    • René Moerland