ChristenUnie heeft gelijk met haar pas op de plaats

Embryoselectie bij erfelijke vormen van darmkanker en borstkanker. Embryoselectie bij MS, ALS, SLE, Alzheimer, dementie, bij een IQ lager dan 70. Of lager dan 60. Of 50. We zuchten en steunen onder de stijgende zorgpremie. We kijken met weemoed terug op de premie die wij ooit betaalden aan het ziekenfonds. We klagen dat wij maar een bril per jaar vergoed krijgen. We zijn boos op de tekortkoming in de zorg voor ouderen, geestelijk en/of lichamelijk minder validen, we zijn zelfs boos als we in het ziekenhuis te weinig aandacht krijgen. We hebben recht op een IC-opname van 2, 3, 4, maanden als we negentig jaar zijn. We hebben recht op kwalitatief hoogwaardige zorg, op beschikbare medicatie, medisch-technische handelingen, en beschikbare apparatuur. We hebben recht op die operatie die gemiddeld vier maanden aan ons leven toevoegt...

Ik gun iedereen het beste van het beste. Ik gun iedereen een kwalitatief hoogwaardig leven. Maar ik gun iedereen ook een waardig sterven. Aan de technische vooruitgang hangt een prijskaartje, en deze onstuitbare vooruitgang maakt medisch-ethische discussies essentieel. Een pas op de plaats vanuit de ChristenUnie is niet misdadig, maar draagt bij aan bezinning. Daarbij moeten we ook steeds het sterven meenemen.

Maar sterven hoort helaas in onze maatschappij vaak niet meer bij het leven.

Berri Sciarone

Amsterdam

    • Berri Sciarone Amsterdam