Barbie

Zomertijd, en het leven is gemakkelijk, Gershwin klinkt loom uit de boxen en van onder uit de hangmat klinkt een kreet: „Let’s put on the barbie!” We nodigen wat vrienden uit en steken de barbecue aan. We zijn snel uit de wijnkeuze: we nemen een rosé, goed gekoeld, de ultieme zomerwijn. Laat je niet door dat roze kleurtje in de maling nemen, rosé is een volwassen wijn en wijngenieters kunnen een goed gemaakte rosé uitermate waarderen.

Koop niet al te zoete rosé, die zal snel vervelen. Een goede test is om een klein slokje voor te proeven op kamertemperatuur, smaakt het naar kauwgumbal en doet de eerste slok je het glazuur van de tanden springen, dan weet je genoeg. Serieuze wijnmakers maken boeiende, spannende en vooral droge roséwijnen die een uitstekende partner zijn bij de maaltijd.

Ik sprak laatst op een wijnbeurs met Ben Glaetzer, een Australische wijnmaker die een fantastische rosé maakt van Sangiovese, een van nature Italiaans druivenras maar nu uit McLaren Vale, Australië. Toen het over rosé ging brandde hij los, over pure en handmatige productiemethodes, het laten ‘bloeden’ van de druiven voordat ze geperst worden, om zo wat van de in de schillen verzamelde kleur in de wijn te krijgen, en de lange vergisting op lage temperatuur om zoveel mogelijk aroma in de wijn te behouden.

Eindelijk gingen we proeven. Ik werd van mijn sokken geblazen – was dit rosé? Een donkerroze wijn, de kersen en bessen springen je neus in als een schot hagel, daarna – maar pas na een lange tijd – ruik je iets leerachtigs en kruidigs. Een wonderlijk mooie smaak door die enorme bom met fruit, met daarnaast ook frisse zuren, iets rokerigs en een heel lichte tanninestructuur.

Voor deze knisperende elegantie kun je absoluut de barbecue aansteken. Leg daar dan bijvoorbeeld lamskoteletten op die je eet met gepofte trostomaten en knoflookolie of tonijnsteaks met olijventapenade. Deze wijn schrikt niet terug van een extra teentje knoflook. Drink de wijn vooraf, tijdens en na het eten – in summertime, pink is what you want to drink!

Menno Simon

mennosimon@nrc.nl Mitolo Jester 2007 Sangiovese Rosé, €14,95, importeur: New World Wineries, Maastricht. Kijk voor verschillende verkoopadressen op: www.newworldwineries.com
    • Coen Simon