ASMI wijst bod van Applied Materials af

De Nederlandse chipmachinemaker ASMI heeft het miljoenenbod van de Amerikaanse concurrent Applied Materials afgeslagen. Dat maakte het bedrijf gisteravond na het sluiten van de beurs bekend.

Vorige week bracht Applied Materials een vijandelijk bod uit van 400 miljoen dollar (260 miljoen euro) op de front-enddivisie van ASMI. Die bedrijfstak, waar productielijnen voor chips worden gemaakt, is al langer onderwerp van discussie. Beleggers waarderen de front-enddivisie nu nog negatief: ASMI verdient er weinig of geen geld mee en de aandeelhouders zijn ontevreden.

Activistische beleggers Hermes en Fursa willen de huidige topman Chuck Del Prado niet langer als directeur. Zij zien liever een voormalige topman van Applied Materials, Farhad Moghadam, aan het roer bij ASMI.

Applied Materials had belangstelling voor twee technologieën waarmee chips atoom voor atoom worden worden opgebouwd. Uit het bod blijkt de potentiële waarde van de front-enddivsie hoger is dan beleggers tot nu toe dachten.

Dat ASMI deze paradepaardjes niet kwijt wil, is geen verrassing. Verkoop strookt niet met Del Prado’s plan om de front-enddivisie met deze technologie weer op te bouwen. Volgens ingewijden zou onder meer Intel de nieuwe Atom-chip met de ASMI-technologie willen produceren.

ASMI geeft in een persbericht wel aan dat het bereid is om met Applied Materials verder te praten over andere afspraken „die gunstig zouden kunnen zijn voor ASMI en zijn aandeelhouders”. Welke vormen van samenwerking dat zouden kunnen zijn, licht het bedrijf echter niet toe.