Arbitrage?

Het EK voetbal is een week bezig. Hoe wordt tot dusver aangekeken tegen het niveau van de arbitrage?

Jan Wegereef, scheidsrechter: „Het niveau is redelijk goed. Ik heb een aantal zeer goede scheidsrechters gezien. Bijvoorbeeld die Zweed tijdens Nederland-Italië, een exponent van het moderne fluiten. Hij liet veel doorspelen en loste zaken op met zijn persoonlijkheid. Hij communiceerde goed met de spelers en vertoonde geen patriarchaal gedrag. Hij liep na een overtreding bijvoorbeeld ook langs het slachtoffer om te zeggen dat hij het had gezien. Daardoor raakt zo’n speler minder snel geïrriteerd en voorkom je wraakacties. De instructies aan de scheidsrechters werken goed. Ik heb minder elleboogbewegingen gezien bij luchtduels. Als toespreken niet helpt bij gesjor en getrek van spelers bij corners en vrije trappen, staat daar terecht geel op. Het aantal kaarten is tot nu toe beperkt; de scheidsrechters hoeven weinig aan de noodrem te trekken.”

Bert van Marwijk, volgt na EK Marco van Basten op als bondscoach: „Het niveau is niet onaardig. De scheidsrechters acteren redelijk onopvallend; dat is een goed teken. Trekken en duwen bij corners en vrije trappen is lastig te beoordelen voor scheidsrechters. Ze kunnen niet alles zien. Geeft een scheidsrechter de eerste keer een penalty, dan krijgt hij de hele wereld over zich heen, maar zet hij wel de toon. Aan de andere kant vind ik het een beetje overdreven om alles te bestraffen. Duw- en trekwerk hoort bij voetbal en heeft bij situaties in het strafschopgebied ook met slimheid en kwaliteit van de verdedigers te maken. Bij luchtduels zien scheidsrechters niet altijd goed of een overtreding bewust wordt gemaakt. Vaak weten spelers niet waar hun tegenstander is. Het spel kan scherper worden in de knock-outfase. Als het alles of niets is, slaan de stoppen soms door.”

Dick Jol, scheidsrechter: „Ik heb nog geen rare dingen gezien. Het niveau is wel aardig. Tegen slaande bewegingen, protesteren bij de scheidsrechter of om een kaart voor de tegenstander vragen, wordt terecht streng opgetreden. Dat daar geel op staat, is een goede maatregel. Als je spelers een vinger geeft, pakken ze de hele hand. De spelers weten waarom het gaat en nemen niet veel risico’s. Er is [tot en met donderdag] nog maar één rode kaart getrokken [voor de Duitse speler Schweinsteiger] en die was terecht. De spelers gedragen zich tot nu toe goed. Maar in de groepsfase heb je nog altijd de kans iets recht te zetten. Nu zie je nog dat verdedigers hun been terugtrekken of een duel niet vol aangaan. Dat wordt anders in de knock-outfase. Dan zullen verdedigers meer risico nemen en op het randje van het toelaatbare spelen.”

Raymond Atteveld, voormalig profvoetballer, coach Roda JC: „Het niveau is acceptabel. Bij situaties in het strafschopgebied zitten de scheidsrechters er goed bij. Knap dat de scheidsrechter bij het eerste doelpunt van Nederland tegen Italië de uitzondering op de buitenspelregel toepaste, omdat er nog een verdediger achter de lijn lag. Ik zet wel vraagtekens bij het aanscherpen van regels. Als je daar de nadruk op gaat leggen, betekent het dat de scheidsrechters een aantal dingen hebben laten sloffen. Bij corners en vrije trappen is het bijna een vechtpartij in het strafschopgebied, maar daarvoor hoef je de regels niet aan te scherpen. Je moet ze gewoon consequent toepassen. Slaande bewegingen bij luchtduels? Een grijs gebied, omdat je niet kunt springen met je armen langs je lichaam. De spelers gaan met respect met elkaar om. Ik heb nog geen aanslagen gezien.”

Peter Houtman, oud-speler FC Groningen, Feyenoord en Nederlands elftal: „Ik kon me de woede van Leo Beenhakker [bondscoach Polen] wel voorstellen, toen de scheidrechter in blessuretijd een penalty gaf voor Oostenrijk. Dat spelers in het strafschopgebied tegen elkaar aankleven, zie je namelijk in alle wedstrijden. Maar in het algemeen heb ik me nog niet zitten ergeren aan de scheidsrechters tijdens dit EK. Ik heb niet veel raars gezien. Het niveau van de scheidrechters valt me niet tegen. Hetzelfde geldt voor de spelers. Ik heb nog geen schoppartijen gezien en ook weinig irritante acties zoals schwalbes. Maar er staan ook zoveel camera’s; alles wordt geregistreerd.”

    • Pieter de Vries