Zürich heeft de hoogste kwaliteit van leven

De nieuwe ranglijst van de beste steden van de wereld om in te wonen blijkt zeer stabiel: Zürich en Genève blijven op kop, Amsterdam blijft op dertien.

De beste stad ter wereld om in te wonen blijft Zürich. Op de gedeelde tweede plaats staan Genève en Wenen. Vancouver en Auckland volgen de steden in de Alpenregio. Amsterdam staat, net als de voorgaande jaren, op dertien. Onderaan de lijst bungelt Bagdad.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Quality of Living Survey van het Amerikaanse adviesbureau Mercer, die deze week werd gepubliceerd. Mercer is niet de enige organisatie die dit soort ranglijsten opstelt, maar wel een van de meest gerenommeerde; multinationals gebruiken de lijst om te bepalen waar ze kantoren vestigen en hoeveel ze hun medewerkers betalen.

Jaarlijks worden dezelfde 215 steden op 39 criteria beoordeeld. New York krijgt 100 punten; andere steden worden daartegen afgezet. Belangrijke criteria zijn veiligheid, onderwijs, hygiëne, recreatie, politiek-economische stabiliteit en openbaar vervoer. Net als afgelopen jaren staan Europese steden het best aangeschreven – zo staan er in de toptien vier Zwitserse steden. Ook Duitse steden komen goed uit de bus. Luxemburg scoort het best op veiligheid, gevolgd door Bern, Genève en Zürich. Amsterdam staat qua veiligheid op de 22ste plaats.

Van de 25 steden die het slechtst scoren, liggen er achttien in Afrika. India, China en het Midden-Oosten zijn duidelijk in opmars. Steden in Oost-Europa lopen hun achterstand op West-Europese langzaam in, met Praag op kop.

In Zwitserland is juichend gereageerd op de lijst; dit is de zevende keer dat Zürich als beste stad uit de bus komt. De score is belangrijk voor Zwitserland, dat het aantrekken van internationale holdings door superlage belastingtarieven ongeveer tot sport heeft verheven. „We doen ons uiterste best om bovenaan de lijst te blijven”, zegt Brigit Wehrli-Schindler van stadsontwikkeling Zürich. Expats komen immers niet voor belastingvoordeeltjes alleen.

Meer informatie over het rapport van Mercer via nrc.nl/economie

    • Caroline de Gruyter