Voetballen met passie

Kroatië was gisteren met 2-1 te sterk voor Duitsland.

De ploeg van Bilic legde Die Mannschaft bijna negentig minuten lang zijn wil op.

Duitse fans troosten elkaar na de 2-1 nederlaag tegen Kroatië. Foto AP Two sad looking fans of the German national soccer team watch the Euro 2008 soccer match between Germany and Croatia in a public screening of the match in the city center of Frankfurt, central Germany, on Thursday, June 12, 2008. (AP Photo/Daniel Roland) Associated Press

Slaven Bilic kreeg als verdediger in dienst van Everton een decennium geleden drie rode en zeven gele kaarten in één seizoen. Met de Kroatische nationale ploeg speelde hij de zomer daarna het wereldkampioenschap in Frankrijk, waarbij in een bikkelharde kwartfinale Duitsland werd verslagen. „Ik speelde als een soldaat”, zei de huidige bondscoach van Kroatië en dat gold niet alleen voor zijn klinische, soms meedogenloze spel. „Ik speelde voor de erkenning van ons land.”

De nieuwe lichting Kroatische internationals toonde gisteravond in het Wörthersee-stadion in Klagenfurt dezelfde geestdrift tegen de nationale ploeg van Duitsland, het land dat zich in 1992 zo sterk had gemaakt voor erkenning van Kroatië. De ploeg van Bilic won met 2-1 en plaatste zich voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap. Maar met de burgeroorlog en de strijd om onafhankelijkheid had de wedstrijd weinig meer te maken. Kroatië is intussen kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en voetbal is er weer meer een spelletje dan politiek, stelde Bilic al eens.

Toch speelt de nationale ploeg met het rood-wit geblokte shirt nog steeds met een ongeëvenaard nationaliteitsgevoel. Kroatië koppelt de hartstocht aan artistiek positiespel en voetbalt vanuit een aanvallende gedachte. De tactiek is ontworpen door de voormalige sobere mandekker Bilic, met 39 jaar de jongste bondscoach bij het EK. Hij is bovendien afgestudeerd jurist, spreekt vloeiend Engels, Italiaans en Duits en speelt in een Kroatische rockband.

In Klagenfurt toonde Bilic zijn vermogen de zwaktes van de tegenstander te gebruiken. De Kroaten tastten Die Mannschaft de eerste tien minuten even af, om de ploeg van bondscoach Joachim Löw daarna hun wil op te leggen. Op het middenveld en de Duitse speelhelft leek bij vlagen wel een drijfjacht aan de gang op de bal. Het zou Kroatië vier gele kaarten opleveren, maar ook een tegenstander die zich geen raad wist met zo veel beweging op het veld.

Vooral voor de Duitse verdediger Marcell Jansen was het een pijnlijke avond. Tot drie keer toe werd hij door Löw bij zich geroepen na een dekkingsfout, voordat het na bijna een half uur misging. SC Heerenveen-speler Danijel Pranjic zette voor, Jansen kwam te laat om Darijo Srna van scoren te weerhouden: 1-0. De Kroatische buitenspeler illustreerde het verschil in instelling nog geen minuut later, toen hij een gele kaart kreeg omdat hij op zijn eigen achterlijn de Duitse spits Lukas Podolski had neergehaald. Ook aanvoerder Niko Kovac en Vedran Corluka speelden met zo veel agressie, dat ze een sliding op elkaar inzetten.

Even leek Duitsland aan te dringen en moest de Kroatische doelman Stipe Pletikosa optreden bij een vrije trap van aanvoerder Michael Ballack en kopballen van Mario Gómez en Christoph Metzelder. Daarna was het opnieuw Kroatië dat de wedstrijd domineerde. Bilic kon in de rust zijn spits Niko Kranjcar, die twee keer alleen voor doelman Jens Lehmann kwam, verwijten dat hij de score niet had vergroot.

Löw greep in de tweede helft slim in door Jansen uit zijn lijden te verlossen en de snelle buitenspeler David Odonkor in te brengen. De wissel pakte verkeerd uit, omdat spelbepalende voetballers geen grip wisten te krijgen op de van positie wisselende Kroaten. Met name het gevecht dat Ballack met zichzelf en tegenstander Luka Modric voerde, was fascinerend om te zien. De Duitse aanvoerder werd aan alle kanten ondersteund door zijn adjudant Torsten Frings, maar wist zichzelf maar niet te herpakken.

De genadeklap voor Duitsland kwam ruim een kwartier na rust, bij een fout van Lehmann. De Duitse doelman werd verrast toen de bal uit een voorzet van Ivan Rakitic op de paal belandde, waarna Ivica Olic scoorde: 2-0.

Het doelpunt van Podolski, die een afgeslagen bal tien minuten voor tijd hard in het doel schoot, deed afbreuk aan de verhoudingen op het veld. Tekenend waren wel de gele kaart voor Ballack en de rode kaart voor invaller Bastian Schweinsteiger, na overtredingen die uit pure frustratie voortkwamen. „We hebben de Duitsers met hun eigen middelen verslagen”, zei Bilic. „Vandaag hadden wij het grootste hart.”

Kroatië Duitsland
2 1
Gespeeld op 12 juni, Klagenfurt
Toeschouwers 30.000
Scheidsrechter De Bleeckere (Bel)

Doelpunten

23' Srna 1-0
62' Olic 2-0
79' Podolski 2-1

Kaarten

27' Srna, 45' Simunic, 90+2' Leko, 90+3' Modric 75' Ballack, 90+2' Lehmann
90+2' Schweinsteiger
Oostenrijk Polen
1 1
Gespeeld op 12 juni, Wenen
Toeschouwers 52.000
Scheidsrechter Webb (Eng)

Doelpunten

30' Guerreiro 0-1
90+2' Vastic (pen.) 1-1

Kaarten

56' Korkmaz, 72' Prödl 58' Wasilewski, 62' Krzynowek, 90+3' Bak
    • Michiel Dekker