Verrassende leiders op US Open

De Amerikaanse golfers Kevin Streelman en Justin Hicks zijn de verrassende leiders na de eerste ronde van de US Open. Tiger Woods begon niet slecht, maar was niet helemaal tevreden. De Amerikaanse favoriet, die nog herstellende is van een operatie aan zijn linkerknie medio april, staat negentiende; vier slagen achter de koplopers.

Woods speelde in de ochtenduren op de Torrey Pines Golfcourse in San Diego, samen met zijn grote rivalen Phil Mickelson en Adam Scott. Zijn openingsslag eindigde in de rough, waarna een double-bogey het hoogst haalbare was. Hij vocht zich goed terug en hield zich ondanks zijn kwetsbare knie redelijk staande.

Na afloop was de Amerikaan die graag zijn veertiende major wil winnen, gematigd tevreden. „Het voelde nog niet echt goed. Ik maakte een double-bogey en drie-putt, jammer. Toch sta ik maar vier slagen achter de leiders. Een goed resultaat, want ik weet dat ik hen op de tweede dag kan inhalen.’’

De 30-jarige Kevin Streelman debuteert dit jaar op de PGA-Tour, het US Open is zijn eerste major. Hij is 608ste op de wereldranglijst. De zevendejaars professional toonde in januari van dit jaar al op de Buick Invitational dat de baan hem goed ligt. Hij ging toen twee dagen aan de leiding. Daardoor mocht hij op de laatste dag met Tiger Woods de baan in. Streelman eindigde als 29ste.

Streelman en Hicks hadden gisteren 68 slagen nodig. Streelman produceerde zes birdies en drie bogeys. Ook de prestatie Justin Hicks op de eerste dag was verrassend. De 34-jarige golfer komt doorgaans uit in de Nation Wide Tour, de tweede klasse van het Amerikaanse golf. Hij is sinds 1997 professional en staat 713de op de wereldranglijst. Hicks maakte gisteren zeven birdies en vier bogeys.

Dat twee onbekende Amerikanen na de eerste dag leiden, zou kunnen betekenen dat de baan in de eerste ronde vrij gemakkelijk geprepareerd was. Elf golfers speelden onder par. Onder hen ook Geoff Ogilvy (winnaar 2004), Stuart Appleby, Rocco Mediate en Eric Axley, allen met 69 slagen. Robert Allenby. Ernie Els, Ricky Fowler, Robert Karlson en Lee Westwood maakten 70 slagen. Mickelson en Vijay Singh (71 slagen) en Woods (72 slagen) volgen.

Volg het toernooi via www.usopen.com