Verdoven

We worden steeds rijker, leven steeds comfortabeler, hebben een relatie, kinderen, en heel veel van ons hebben een auto en meerdere vakanties per jaar. Maar in de afgelopen boekenbijlage van NRC Handelsblad staat boven een paginagrote recensie: Verslaving aan drank en drugs is sterk toegenomen.

We hebben een baan of uitkering, een dak boven ons hoofd, goeie gezondheidzorg, allerlei vrijheden en vangnetten en zijn bevrijd van ouderwetse ketenen. En dan toch anderhalf miljoen Nederlanders met een serieus alcoholprobleem.

Al onze verlangens worden bevredigd maar meer mensen hebben pijn die ze willen verdoven. Het lijkt wel alsof het één niet ondanks het ander bestaat maar dankzij, of liever: te wijten is aan. De volksmond zegt: hoe meer we hebben hoe ontevredener we zijn. Die enorme welvaart heeft een prijs en een onderdeel van die prijs is deze desillusie: hé, ik heb alles wat ik ooit wilde maar ben nog steeds humeurig en ontevreden. De reactie die als regel op deze desillusie wordt gekozen is: ontevreden? Nou, dan ga je voor nóg meer geld, spullen, macht, status en vakanties. De gouden handdruk, dat tweede huis, die nieuwe partner. Dan zal ik gelukkig zijn!

Maar al dit lawaai, gegraai en geweld levert geen geluk op maar juist meer stress, schaamte, onvrede, verveling, verwarring, onbeleefdheid en jaloezie. Deze pijn wil men verdoven met drank en drugs.

Als geld en drank en zelfs die nieuwe partner, de pijn niet stoppen, zou de genezing dan heel misschien niet materialistisch, maar spiritueel kunnen zijn?

In de recensie stelde een ex-alcoholicus, nu hulpverlener: „Veel mensen zijn op zoek naar zingeving. Ze hebben carrière gemaakt, maar vragen zich af of dit alles is. Vrijwel al mijn cliënten zitten met die vragen.”

Er is een leegte in ons allen die niet is te vullen met een relatie, een superbaan, genot, roem, kinderen, een miljoen euro, een huis, een auto, een tweede auto of verre vakanties, en helemaal niet met drugs of alcohol. Er is maar één remedie voor al die leegte. Leven zonder spiritualiteit is pijnlijk.

Iedere week gaat televisiemaker François de Waal op zoek naar no-nonsense spiritualiteit.

    • François de Waal