UCI schorst Franse wielerbond

De internationale wielrenunie UCI heeft de Franse bond (FFC) per direct tot en met 31 december geschorst. De mondiale bond heeft dit besluit genomen omdat de Fransen openlijk steun hebben betuigd aan en medewerking hebben verleend bij de organisatie van Parijs-Nice. Deze etappekoers werd buiten de UCI om verreden onder auspiciën van de Franse organisator ASO.

De schorsing houdt in dat de FFC niet welkom is bij het komende congres van de UCI en dat de kandidaten van de Franse bond worden teruggetrokken voor interne UCI-verkiezingen. Ook mogen de vertegenwoordigers van de FFC geen deel meer uitmaken van commissies van de UCI en mag de bond geen WK’s organiseren. Voor de Franse renners heeft de maatregel geen consequenties.

De Franse wielrenner Cyril Dessel heeft gisteren de vierde etappe van de Dauphiné Libéré op zijn naam gebracht. Na een rit over 193 kilometer van Vienne naar Annemasse had de coureur van AG2R op de finish achttien seconden voorsprong op zijn landgenoot Pierre Rolland. De Spanjaard Alejandro Valverde behield de leiding in het algemeen klassement. Valverde heeft 23 seconden voorsprong op de Amerikaan Levi Leipheimer. Rabocoureur Robert Gesink is op de achtste plaats de beste Nederlander, met 2.28 minuten achterstand op de Spaanse leider.

Dessel plaatste op de slotkilometers van de beklimming van de Col de la Saleve een beslissende demarrage. „Het is geen geheim dat als je wil winnen, je daarvoor moet aanvallen”, aldus Dessel. „Op twee kilometer van de top viel het even stil, toen ben ik weggesprongen.” Rolland lag op dat moment aan de leiding. „Ik moest hem terughalen voor het begin van de afdaling, want ik wist dat die heel gevaarlijk was”, aldus Dessel.

Gesink nam in de achtervolgende groep met favorieten tijdens de klim het initiatief. Zijn tempo bleek voor enkele renners te hoog. „Robert heeft zich goed kunnen meten met de rest”, zei ploegleider Adri van Houwelingen. Gesink kwam als zestiende over de streep in Annemasse. Ook Valverde was onder de indruk van Gesink: „Hij was vandaag erg goed. Maar Gesink staat in het klassement al op vrij grote achterstand.”

Lars Boom is zijn leiderstrui in de Spaanse rittenkoers Circuito Montañes alweer kwijt. De wielrenner van het Rabobank Continental Team eindigde gisteren in de tweede etappe als vierde. De Spanjaard Sergio de Lis nam de gele trui over, Boom zakte naar de derde plaats. (ANP)