Thee van Trijn

1 liter koude thee (Ceylon)165 ml vlierbloesemsiroopijsblokjes

Op een zomerse avond kreeg ik ijskoude thee aangeboden waar mijn gastvrouw een scheut eigengemaakte vlierbloesemsiroop doorheen had gedaan. Heerlijk was dat en heel wat verfrissender dan al die kant-en-klaar gekochte Icetea uit de fabriek die veel te zoet is. Zij gebruikt voor ijsthee vaak een thee die overblijft in de pot maar je kunt ook een liter thee zetten en die na afkoeling in een kan in de ijskast zetten samen met de aangegeven hoeveelheid vlierbloesemsiroop.

Wie niet kan putten uit eigen voorraad van deze siroop, die kan vlierbloesemsiroop vinden bij het bekende Zweedse warenhuis of bij biologishe winkels.

Uit ervaring weet ik dat gekochte vlierbloesemsiroop vrij zoet is (en mijn zelfgemaakte siroop niet) dus voeg de hier aangegeven hoeveelheid niet blindelings toe aan de thee. Doe er bijvoorbeeld 3/4 van bij de liter thee en schenk er dan naar smaak nog wat bij als dat nodig mocht zijn.

Serveer deze vlierbloesemthee met enkele ijsblokjes in een groot glas.

Het recept voor vlierbloesemsiroop staat als ‘flits uit het paradijs’ in het vierde NRC Handelsbladkookboek dat gelukkig in de bibliotheek te vinden is. Alleen de vlierbomen zijn bijna uitgebloeid, dus wees er snel bij.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Aardappelsalade met haring

    • Florine Boucher