Televisie Voorkeur

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: Fawlty Towers, met naast John Cleese, Prunella Scales en Connie Booth ook Andrew Sachs, als de ober Manuel: „I know nothing. I am from Barcelona.” Canvas, 22.05-22.35u.

voetbal

EK Voetbal: Italië-Roemenië. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Arno Vermeulen, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 17.25-20.00u.

EK Voetbal: Nederland-Frankrijk. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag met commentaar van Evert ten Napel. In de rust analyse van de wedstrijd door Johan Cruijff en Youri Mulder. Na afloop, in plaats van het dagelijkse praatprogramma Studio Sportzomer, een extra lange nabeschouwing vanuit het stadion in Bern. In de studio aldaar: Tom Egbers en Johan Cruijff. Op het veld: Jack van Gelder en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-23.30u.

actualiteiten

Netwerk. Vijfde portret in de serie ‘het vrouwenelftal’: de Surinaams-Nederlandse Grace Boldewijn, in 2002 zwarte zakenvrouw van het jaar. Ze steunt startende ondernemers in ontwikkelingslanden en morgen richt ze in Suriname haar eigen politieke partij op. Ned.2, 20.25-20.50u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende licht het kabinetsbeleid toe. Ned.2, 23.20-23.25u.

praatprogramma

Fridaynight with Jonathan Ross. Ross ontvangt acteur James McAvoy (Atonement en The Last King of Scotland) die komt vertellen over zijn rol in de nieuwe film Wanted, waarin hij speelt met Angelina Jolie en Morgan Freeman, en de bokser Joe Calzaghe, wereldkampioen super middengewicht. Met live muziek van de band Coldplay. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

The money programme: Gold Fever! Presentator Max Flint onderzoekt in de goudmijnen van Nevada en de souks in Dubai waarom de prijs van goud de laatste jaren is verviervoudigd, terwijl zich in andere economische sectoren een crisis voltrekt. Hij praat met beleggers die hun kapitaal in goud investeren. BBC 2, 20.00-20.30u.

kunst en cultuur

Alexei Sayle’s Liverpool. Liverpudlian [inwonder van Liverpool, red.] en komiek Alexei Sayle onderzoekt de veelbewogen geschiedenis van Liverpool, dit jaar ‘Culturele Hoofdstad’ van Europa. Ooit de schandvlek van de Britse geschiedenis wegens de slavenhandel, nu dapper bezig de tegenspoed van de recente geschiedenis te boven te komen. In 200 jaar heeft Liverpool alles meegemaakt: het ene moment was het de rijkste stad van Europa, het volgende moment was de stad het afvoerputje van de maatschappij, geteisterd door stakingen en werkloosheid. Maar Liverpudlians weten diep in hun hart dat hun stad de mooiste en de beste is, volgens Sayle. Die droom zal altijd levend blijven. BBC 2, 22.00-23.00u.

Aspekte. Cultureel magazine. Met onder meer: Chinas neuer Triumphbogen, een reportage over het nieuwe televisiegebouw in Peking, ontworpen door Rem Koolhaas. Verder aandacht voor de documentaire Über Wasser, over droogte, zondvloed en vervuiling. En een item over de archeologie van de geur, een zoektocht naar vergeten parfums. Tot slot een reportage over paparazzi. ZDF, 0.05-0.35u.

The culture show. Cultureel magazine. Verity Sharp ontmoet de 27-jarige Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel. Net als zijn medeleden van het Simon Bolivar Youth Orchestra is hij een product van het project ‘El Sistem’, dat jongeren uit arme gezinnen de kans biedt gratis een muzikale opleiding te volgen. Verder adembenemende beelden van landart in Schotland vanuit een helikopter en een reportage vanaf de filmset in Amerika waar Ricky Gervais zijn debuut This side of the Truth regisseert. BBC 2, 0.35-1.20u.

Detectives/drama

Trial and retribution: Rules of the game. In een verlaten koffer op Heathrow Airport wordt het lijk van de prostituee Sofia Petrenko gevonden. Via de koffer komt politiecommissaris Walker uit bij de Oekraïense miljardair Vitali Malikov. Deze geeft toe van haar diensten gebruik te hebben gemaakt, maar hij beweert haar niet te hebben vermoord. Het lijkt erop dat Walker een pion is geworden in een complex spel. Ned. 2, 20.55-22.30u.

Afterlife: More than meets the eye. Nieuwe psychologische dramaserie. Robert Bridge is psychologie-professor en specialist in paranormale zaken. Hij neemt zijn studenten mee naar een avond met helderzienden en ontmoet daar Alison Mundy. Zij ziet de geest van Josh, de twee jaar eerder verongelukte zoon van Robert. Ned.3, 23.50-0.45u.

amusement

Ambilight Opening Night: Sex in the city. Reportage rond de première van de film Sex in the city. RTL 5, 23.25-23.55u.