Spanje

Spanje Madrid Het portret in de Renaissance is het thema van een tentoonstelling in het Prado die een overzicht geeft van de ontwikkeling van de Europese portretkunst tussen 1400 en 1600. De nadruk ligt op de Italianen en de schilders uit de lage landen. Het scherpe profiel van de legeraanvoerder Sigismondo Pandolfo Malatesta, op het toppunt van zijn roem geschilderd door Piero della Francesca, een dik, verwend ogend Medici-zoontje van Bronzino, een zelfportret van Albert Dürer met kille, doordringende blik, het vertederend beeld van kleinzoon en opa met bloemkoolneus door Ghirlandaio – het zijn enkele van de 126 portretten op de indrukwekkende expositie, die is aangevuld met sculpturen, tekeningen en medailles. T/m 7 sept. El retrato del Renacimiento, Museo Nacional del Prado, Madrid. 0034 9133 0280, www.museodelprado.es

Madrid

Het portret in de Renaissance is het thema van een tentoonstelling in het Prado die een overzicht geeft van de ontwikkeling van de Europese portretkunst tussen 1400 en 1600. De nadruk ligt op de Italianen en de schilders uit de lage landen. Het scherpe profiel van de legeraanvoerder Sigismondo Pandolfo Malatesta, op het toppunt van zijn roem geschilderd door Piero della Francesca, een dik, verwend ogend Medici-zoontje van Bronzino, een zelfportret van Albert Dürer met kille, doordringende blik, het vertederend beeld van kleinzoon en opa met bloemkoolneus door Ghirlandaio – het zijn enkele van de 126 portretten op de indrukwekkende expositie, die is aangevuld met sculpturen, tekeningen en medailles. T/m 7 sept. El retrato del Renacimiento, Museo Nacional del Prado, Madrid. 0034 9133 0280, www.museodelprado.es

Zaragoza

Bijna had de overvloedige regenval en het stijgende waterpeil in de Ebro roet in het eten gegooid van de aan water gewijde internationale Expo in Zaragoza, maar de opening morgen, mét koning, koningin en president, gaat nu toch door. Opvallend zijn de paviljoens waarin architecten(bureaus) zich hebben kunnen uitleven, zoals de transparante watertoren van Enrique de Teresa en Julio Martínez Calzón. Expo Zaragoza 2008 wordt opgeluisterd door honderden klassieke en popconcerten, exposities, dans en opera. Bob Dylan treedt 23 juni op, op klassiek gebied worden dirigenten als Daniel Bairenboim, Lorin Maazel en Zubin Mehta verwacht, evenals sopraan Montserrat Caballé. 13 juni t/m 14 sept. Expo Zaragoza 2008. www.expozaragoza2008.es

En verder

T/m 24 juni, Lee Friedlander, foto’s, in CaixaForum, Barcelona, ma-zo 10-20, za 10-22u 0034 9347686 00 www.obrasocial.lacaixa.es; 17 juni, José Carreras, recital, in Gran Teatre del Liceu, Barcelona, 20u, 0034 93 4859900.