Selectie Theater & Dans

Zomerexpeditie Oostpool is op reis met een tent waarin de groep vier toneelstukken speelt. Bok en Geit gaat over een onmogelijke liefde tussen een man en een vrouw uit rivaliserende fanfares. In zijn eigen bungalowtent vertelt Paul R. Kooij kampeerverhalen van Levi Weemoedt. In De drie mannen van Ypsilanti haalt een psychiater een wreed experiment uit met drie godsdienstwaanzinnigen. De Broekneus is een scabreuze monoloog op rijm van John Buijsman over de heer Van der Neuk die treurt onder een beuk omdat zijn ‘gemacht’ tot niets in staat blijkt, ondanks inspanningen van een bejaarde prostituee en een bronstige pater. T/m 6 juli in Apeldoorn, Hengelo, Nijmegen, Utrecht. Inl.: www.oostpool.nl

Quartet.

In het laatste weekeinde van het Holland Festival spelen Jeroen Willems en Barbara Sukowa (muze van Fassbinder) Quartet van Heiner Müller, een uitgebeende bewerking van de beroemde brievenroman Les liaisons dangereuses, over de twee Franse edelen die hun cynische liefdesspel voeden met steeds nieuwe minnaars. Er is slechts één regel: geen liefde. Williams en Sukowa spelen op een 24 meter lange tafel die als een catwalk de zaal in loopt. 19-21 juni Stadschouwburg, Amsterdam. Info Info 020-5237787 of www.hollandfestival.nl

De Parade

Reizende theaterfestival De Parade staat in Rotterdam, met dans van Krisztina de Châtel, Conny Janssen, Anouk van Dijk, en 2Movedancecompany. Dick van den Toorn speelt Anton Heyboer, Hotel Modern maakt een voorstelling over een reus die professionele hulp zoekt omdat hij verliefd is op een stripteaseuse. Donatella Civile maakt een voorstelling over Maradonna. T/m 22 juni Museumpark. Inl www.deparade.nl.

Dogtroep

Dogtroep speelt de locatievoorstelling De Montan, in de voormalige Montan Staal fabriek te Dordrecht. In de inmense loods graaft de groep een diepe krater waar van alles uit te voorschijn komt. De groep houdt eind dit jaar op te bestaan. Er is nog een grootse afscheidsvoorstelling in Amsterdam-Noord gepland, maar omdat daarvoor de middelen nog niet rond zijn, kan De Montan wel eens de laatste voorstelling van Dogtroep worden. T/m 22 juni Montan Staal, Kerkeplaat 8 -10, Dordrecht. Info www.kunstmin.nl of 078-6397979.

Ciske

In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Tournee t/m 14 dec. Info 0900-3005000 of www.ciskederat.nl.

Javier Guzman

Wakker worden uit een verslaving is als het aanfloepen van het tl-licht in een disco die gaat sluiten: ontnuchterend. Dat zegt Javier Guzman in zijn nieuwe programma Delirium. Daarna begint hij te vertellen over zijn eigen verslavingen - roken, blowen en zuipen - en de ontwenningskliniek die hem daarvan afhielp. Tournee t/m 22/6. Inl. 020-6228074, www.standupcomedy.nl

Ashton Brothers