Selectie Muziek

Meesterpianisten

De serie Meester pianisten in het Amsterdamse Concertgebouw wordt dit seizoen afgesloten met recitals op 15 juni 20u15 van Krystian Zimerman en op 22 juni 20u15 door de afscheidnemende Alfred Brendel. Krystian Zimerman speelt muziek van Bach, Beethoven, Brahms en Szymanovski. In zijn laatste Amsterdamse solorecital – in het volgende seizoen treedt hij nog een keer in Amsterdam bij het Tonhalle Orchester Zürich – speelt Brendel muziek van Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert. Res 020 6718345

Yannick

Yannick Nézet-Séguin, de aankomende nieuwe chef van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dirigeert twee concerten in De Doelen voordat hij zijn orkest meeneemt op een Azië-tournee met concerten in Japan, China, Zuid-Korea en Taiwan. In Rotterdam dirigeert Yannick De aankomst van Otto Ketting, het Pianoconcert in G van Ravel met solist Yundi Li en de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj. 13, 14 juni 20u15 De Doelen Rotterdam. Res 010 2171717

Bryn Terfel

De befaamde bariton Bryn Terfel uit Wales en de pianist Michael Pollock geven een recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met een gevarieerd programma: liederen van Vaughan Williams, Schubert, Poulenc en Ierse traditionals. 17 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Stockhausen

De componist Karlheinz Stockhausen, op 5 december vorig jaar op 79-jarige leeftijd overleden, wordt herdacht met een concert in het Holland Festival, waarmee hij decennia lang een band had. Een postume wereldpremière is het septet GLANZ, gecomponeerd in opdracht van het festival voor de viering van zijn tachtigste verjaardag. Vooraf klinken op dit concert van het Radio Filharmonisch Orkest, het Asko Ensemble en het Nederlands Kamerkoor twee stukken uit het begin en het midden van zijn oeuvre: Punkte en Litanei 97. 19 juni 20u30 (19u45 inleiding) Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam. Res 020 7882000.

Dawn Upshaw

De Amerikaanse sopraan Dawn Upshaw is de soliste in een Holland Festivalconcert van het Brodsky Kwartet. Op het programma het Eerste strijkkwartet van Bartók en diens Hongaarse volksliederen. Verder: de elfdelige liederencyclus Ayre van de Argentijnse componist Osvaldo Golijov, gecomponeerd voor Upshaw en het ensemble The Andalucian Dogs. Golijov gebruikte daarvoor Sefardische muziek, naar het voorbeeld van de Folk Songs van Luciano Berio. 15 juni 20u30 (19u45 inleiding) Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam. Res 020 7882000.

Turangalîla-symphonie

De ontzagwekkende en enerverende Turangalîla-symphonie van Olivier Messiaen wordt drie keer gespeeld door het Koninklijk Concertgebouworkest olv Mariss Jansons met als solist de Franse pianist Jean-Yves Thibaudet, die destijds bij Riccardo Chailly ook in dit stuk soleerde. 19, 20 en 21 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020 6718345. Radio 4 zendt op 29 juni 14u15 een opname uit.

Orgelconcerten Haarlem