Selectie Film

Sex and the City

Filmisch gebeurt er niet opwindends. Inhoudelijk lijkt de plot van Sex and the City op tal van andere formulefilms uit Hollywood. De boeketreeks uitgeserveerd als Oorlog en Vrede vindt filmredacteur Bas Blokker. Maar de veertigers Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha hebben miljoenen fans en redacteur Sandra Heerma van Voss heeft zich gelaafd aan een paar goed aangeklede, geestige lotgenotes. Regie: Michael Patrick King. Met: Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Chris Noth. In 108 bioscopen.

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. De grijze, anonieme architectuur om haar heen en de keuze van Philippe Claudel om haar van niet al te dichtbij te filmen, beklemtonen haar isolement. Ze wordt opgehaald door een jongere vrouw die haar zus Leá blijkt te zijn. Juliette is na vele jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Frédéric Pierrot. In: 22 bioscopen.

La Léon

De leeuw is de naam van de veerboot die dagelijks over de Parana vaart, een rivier in het geïsoleerde noordoosten van Argentinië. De debuterende Argentijnse regisseur Santiago Otheguy (1973) richt stil en met een poëtisch observatie vermogen zijn camera op het water en op veerman Turu, een houtkapper die worstelt met zijn machismo, zeker als een van zijn collega’s homoseksueel blijkt te zijn. Regie: Santiago Otheguy. Met: Jorge Román, Daniel Valenzuela. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam.

Tropa de elite

Regisseur José Padilha heeft met Tropa de elite een politiefilm op zijn Hollywoods gemaakt, maar dan over Rio de Janeiro. Hij heeft scènes uit de sloppenwijken aan elkaar gemonteerd als flitslicht en er een pompende beat onder gezet terwijl zijn hoofdpersoon, capitão Nascimento, ons per voice-over een lesje Braziliaanse politie geeft. Winnaar van de Gouden Beer in Berlijn. Regie: José Padilha. Met: Wagner Moura, Caio Junqueira. In 9 bioscopen.

El orfanato

Stijlvol horrordebuut van Juan Antonio Bayona. In een pittoresk landhuis maken Laura, Carlos en hun aangenomen zoontje Simón zich op voor de komst van een groep gehandicapte kinderen. Maar op de feestdag wordt Simón meegenomen door zijn imaginaire vriendjes. Regie: Juan Antonio Bayona. Met: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep, Geraldine Chaplin. In 8 bioscopen

La graine et le mulet

Weergaloze film over een familie van Noord-Afrikaanse komaf in Marseille, die niet over het geloof gaat. Twee zaken zorgen ervoor dat het een van de mooiste films van de afgelopen jaren is: de stilering in de regie en het spel van de acteurs. Regie: Abdellatif Kechiche. Met Habib Boufares, Hafsia Herzi, Bouraouia Marzouk. In: 5 bioscopen.

Funny Games U.S