Rijksmuseum verwerft jurk Marlies Dekkers

De bekende blotebillenjurk van lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers, inclusief kenmerkende schetsen die daaraan voorafgingen, is het eerste werk dat de nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, voor dat museum wil gaan verwerven. Pijbes begint op 1 juli, de jurk komt in de weken daarna. Er hoeven alleen nog wat formaliteiten te worden geregeld.

De jurk uit 1989 is zedig aan de voorkant, maar laat aan de achterkant de billen bloot. „Deze jurk is in al zijn ogenschijnlijke eenvoud een belangrijke exponent van de Nederlandse cultuur”, verklaart Pijbes. „Eén sterke, ogenschijnlijk eenvoudige gedachte die in één keer een radicaal nieuw beeld oplevert. De stoel van Rietveld en het rood-geel-blauwe werk van Mondriaan hebben dat ook.”

Marlies Dekkers schenkt de jurk en de schetsen. Het idee daartoe ontstond tijdens de opening op 31 mei van de jubileumexpositie van haar lingerie in de Rotterdamse Kunsthal, waar Pijbes nu nog directeur is. Die tentoonstelling is overigens vandaag gratis toegankelijk. „Marlies is in een gulle bui”, aldus Pijbes.

Toen de benoeming van Pijbes als directeur van het Rijksmuseum bekend werd, was er behalve veel lof over zijn organisatietalent en inventiviteit, ook de vraag of hij ‘zwaar’ genoeg zou zijn. Eerdere directeuren Henk van Os en Ronald de Leeuw zijn in de wereld van critici en kunstkenners gezaghebbende specialisten. Is de nieuwe directeur niet bang dat juist het verwerven van dit werk als zijn eerste daad de critici zal voeden? Of is het een bewuste provocatie? „Je moet ook je tegenstanders blijven verrassen”, zegt Pijbes.

Bekijk een interview van Kamagurka met Marlies Dekkers op nrc.tv