‘Rembrandt was duur’

Rembrandt werkte te langzaam en vroeg te veel geld voor zijn werk. Dat vonden handelsagenten van de edelman Francesco Maria Sauli uit Genua, zo blijkt uit een teruggevonden correspondentie. In 1666 gaf Sauli Rembrandt de opdracht om twee schilderijen te maken.

Kunsthistoricus Lauro Magnani ontdekte de correspondentie in het familiearchief van Sauli. De vondst brengt het aantal bekende Italiaanse opdrachtgevers van Rembrandt op drie.

Rembrandt was vereerd met de opdracht van Sauli, die hem in staat zou stellen ‘roem en eer’ te verwerven in Italië. Maar voor zover bekend heeft hij de opdracht nooit voltooid. In 1667 werden Rembrandts modellen verscheept, maar er zijn aanwijzingen dat dat schip zonk bij Engeland. Mogelijk heeft Sauli de werken dus nooit onder ogen gekregen. Rembrandt stierf in 1669.

Rembrandt: pagina 9