Pa is erg betrokken, maar ‘het is zijn leven’

Jongeren weten na het eindexamen vaak niet wat ze willen, en kiezen steeds later. Heel vaak met de hulp van hun ouders. Vooral jongens hebben geen idee.

Europa, Nederland, Bunschoten, 10-06-2008 Vader Wiebe en zijn zoon Hylke. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Ruim 180.000 leerlingen van vmbo, havo en vwo weten sinds gisteren dat ze voor hun schoolexamen zijn geslaagd. Wat gaan ze na de zomer doen?

De keuze voor een studie hebben de meesten van hen nog niet gemaakt. Dat gebeurt steeds later, zegt Godfried Jansen, hoofd marketing en studievoorlichting van de Universiteit van Amsterdam. „Ze stellen hun keuze uit.” Dat lijkt een tegenstrijdige ontwikkeling: veel scholieren krijgen vaak al in de tweede of derde klas studiekeuzevoorlichting. Toch hebben vooral jongens vaak geen idee wat ze willen.

Om de zwevende beslissers over de streep te trekken houden universiteiten, regionale opleidingscentra en hbo-opleidingen deze weken zogeheten last-minuteprogramma’s.

Vandaag in Amsterdam krijgt Godfried Jansen 1.000 à 1.500 scholieren uit 6 vwo over de vloer. Bij ‘Last Minute Leiden’, naar eigen zeggen de eerste universiteit met een dergelijk programma, komen volgende week ruim 350 ex-scholieren. De Evangelische Hogeschool in Amersfoort verwacht dit jaar 170 studenten voor een oriëntatiejaar, zeven jaar geleden waren het er 115.

Studenten oriënteren zich op een mogelijke studie, maar ook op ‘wie ben ik’ en ‘wat word ik’, zegt directeur Els van Dijk. „Op de middelbare school is de persoonlijke ontwikkeling ondergeschikt, waardoor jongeren vaak geen beeld hebben van wat ze willen.” De Evangelische Hogeschool is een van de vier hogeronderwijsinstellingen die tegenwoordig zo’n jaar aanbieden.

Universiteiten en andere instellingen doen er alles aan om scholieren zo snel mogelijk, liefst voor de zomervakantie, naar zich toe te trekken. De lastminutebijeenkomsten zijn maar één voorbeeld. Er zijn ook open dagen, webklassen, dagen waarop je kunt meelopen met oudere studenten en proefcolleges. Ook ouders zijn daar van harte welkom. Scholieren maken hun keuze op basis van deze open dagen, maar soms ook na het simpelweg bezoeken van websites.

Dat is nog een nieuwe ontwikkeling die onderwijsinstellingen zien: ouders zijn zeer betrokken bij de studiekeuze van hun kinderen. Ze gaan graag mee naar voorlichtingsbijeenkomsten, ze praten met hun kinderen aan de keukentafel over hun toekomst en ze zoeken actief in het duizelingwekkende aanbod op internet. Het gaat ouders niet alleen om geld of baanzekerheid, maar ook om de persoonlijke ontwikkeling van hun kind.

Kijk voor oriëntatieactiviteiten op lastminute.studereninleiden.nl en studeren.uva.nl/webklassen

    • Marieke van Twillert
    • Jannetje Koelewijn