Onrust bij Tories na zege Gordon Brown

De Britse Conservatieve oppositie is gisteren in problemen geraakt na een stemming in het Lagerhuis over het langer vasthouden van terreurverdachten. De prominente Conservatieve parlementariër David Davis stelde gisteren zijn parlementszetel ter beschikking nadat de Labour-regering woensdag in het Lagerhuis een belangrijke overwinning had geboekt.

Het Lagerhuis stemde in meerderheid voor een controversieel voorstel van premier Gordon Brown om terreurverdachten tot 42 dagen vast te houden, zonder dat daarvoor een aanklacht nodig is. Davis, die tevens fungeerde als Conservatief ‘schaduwminister’ van Binnenlandse Zaken, diende hierop zijn ontslag in. Hij wilde naar eigen zeggen „stelling nemen” tegen de „langzame beknotting van fundamentele Britse vrijheden” door de Labour-regering.

Davis’ ontslag betekent dat er in zijn kiesdistrict tussentijdse verkiezingen zullen plaatsvinden. Hij stelt zich opnieuw verkiesbaar, en wil Labour door middel van een verkiezingscampagne tot een nieuw debat over burgerlijke vrijheden dwingen.

De leider van de Conservatieven, David Cameron, heeft naar verluidt geprobeerd Davis’ dramatische beslissing te voorkomen. Cameron prees de „moedige” stap van Davis, maar zei ook dat de beslissing „persoonlijk” was geweest. Berichten over verdeeldheid tussen Davis en Cameron werden door andere leden van het schaduwkabinet ontkend.

Brown, die de afgelopen weken een serie politieke nederlagen moest verduren tegen de Conservatieven, greep het aftreden van Davis aan om de autoriteit van Cameron in twijfel te trekken. Hij deed Davis’ beslissing af als een „stunt” die „simpelweg de diepe verdeeldheid laat zien binnen de Conservatieve Partij.” Ook volgens commentatoren is het ondoordachte handelen van Davis schadelijk voor de Tories. (BBC, Reuters)