Nieuwe kans voor `truckrun` in Limburg

Den Haag. De vrees bestaat dat Europese regels de jaarlijkse truckruns, festijnen waarbij honderden toeterende vrachtwagenchauffeurs verstandelijk gehandicapten laten meerijden, bedreigen. Het onderwerp kwam gisterochtend aan de orde in de Tweede Kamer. Door nieuwe EU-regels voor rij- en rusttijden mogen chauffeurs hun truck niet langer in het weekeinde gebruiken voor privédoeleinden. Truckers mogen na (vrijwilligers)werk in het weekeinde op maandag niet meer werken, bevestigde minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA). Roy Bouten, PvdA-raadslid in Horst aan de Maas, waar ook een truckrun wordt gehouden, begon daarop een actie. Hij stuurde een petitie met ruim achtduizend handtekeningen naar de Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU dat de regels opstelde, verklaarde woensdag dat Eurlings wel degelijk ”de mogelijkheid heeft charitatieve activiteiten buiten de rij- en rusttijdenregels te laten vallen”. De minister heeft gisteren in de Kamer toegezegd de situatie opnieuw te bekijken.