New York

JILL SCOTT T.A.V. AGENDA FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Manhattan

Elke zomer in het hart van Central Park: Summer Stage, een 32 dagen durend festival met muziek, dans, gesproken woord en film. Tijdens het openingsweekend (14/6) o.a. het Canadese indie rock trio Burn Ruffians en salsa-idool Victor Manuelle. Later in het festival dichter Will Power, zangeres Yael Naïm en de Afrika Bambaataa. Summer Stage is altijd divers en kent ook grote namen: van Latino rock band Los Lobos, tot Jill Scott en later ook Mark Knopfler (ex-Dire Straits). Niet alles is gratis, gehoorapparaten zijn beschikbaar. Om klokslag 22u gaat de muziek uit.

Central Park Summer Stage, ter hoogte van East 70th Street, Manhattan. Inl summerstage.org

Brooklyn

Het verhaal gaat zo: ruim een eeuw geleden, ontwierp de Brit Alexander Stanhope St. George een verrekijker om via een stelsel van tunnels onder de Atlantische Oceaan visueel contact te maken tussen Europa en de VS: de teletroscope. Het apparaat is nooit gebouwd, maar de tekeningen bleven in de familie en de achterkleinzoon brengt het plan nu alsnog ten uitvoer. Ongeveer. Dankzij camera’s, beeldschermen, breedband en een vergelijkbare installatie in Londen kunnen Britten en New Yorkers communiceren. De achterkleinzoon wil de fantasie van de gebruiker prikkelen en houdt vol bestaande tunnels aan elkaar verbonden te hebben.

T/m 15 juni. Brooklyn, Fulton Ferry Landing, tiscali.co.uk/telectroscope

En verder

Hell’s Kitchen Terminal 5, 610 West 56 Str, zangeres Ingrid Michaelson, van de muziek van tv-serie Grey’s Anatomy. 20 juni. Moore in America, sculpturen van Henry Moore in New York Botanical Garden. Bronx River Parkway & Fordham Road. T/m 2 nov, nybg.org BPC Parks’ ‘Go Fish’, vissen (aas wordt verstrekt) en kunst, optreden Suzi Shelton Band om 12u30. 14 juni, Wagner Park, Battery Park City, +1-212-267-9700.