Nederlander (70) met 190 kilo hasj in IJsland

Een zeventigjarige Nederlander is in IJsland gearresteerd nadat in zijn kampeerauto 190 kilo hasj, 1,5 kilo marihuana en een kilo cocaïne werd aangetroffen. De waarde van deze drugs voor de straathandel wordt omgerekend op ruim 416 miljoen IJslandse kronen geschat, of wel ruim 3,4 miljoen euro geschat. Het is de grootste partij drugs ooit in IJsland aangetroffen.

De bejaarde Nederlander wiens identiteit niet bekend is gemaakt, kwam woensdag met het Deense ferryschip Norraena aan in de Oost-IJslandse haven Seydisfjordur. Politieagenten met hasjhonden vonden de drugs in de kampeerauto. De man die alleen reisde, werd gearresteerd en overgebracht naar Reykjavik. De politie onderzoekt of de smokkelaar medeplichtigen in IJsland heeft.

De 190 kilo hasj in de kampeerauto komt ongeveer met de hoeveelheid hasj die in de periode 2002-2007 door de politie in IJsland in beslag werd genomen. De kilo cocaïne heeft in IJsland een straatwaarde van 83.000 euro. De bejaarde Nederlander, die tegenover de politie erkende dat hij de drugs het land in wilde smokkelen, riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar of meer. Twee jeugdige Litouwers die 12 kilo amfetamine in een Volkswagen het land binnen wilde smokkelen, kregen zeven jaar gevangenisstraf.

    • Jan Gerritsen