Met de NOS mee naar het EK voetbal in Bern

Voetbal is het visitekaartje van de NOS. Daarom heeft de publieke omroep vandaag 20 bestuurders en relaties uitgenodigd om op kosten van de publieke omroep de wedstrijd Nederland-Frankrijk in Bern bij te wonen.

De gasten krijgen te zien hoe de NOS de radio- en televisieregistratie verzorgt, aldus de woordvoerders van NOS en NPO.

Tot de 20 genodigden behoren minister Plasterk van Cultuur, twee van de drie leden van de raad van bestuur van de Publieke Omroep en vijf leden van de Raad van Toezicht van de Publieke Omroep.

Daarnaast zijn ook NOS-functionarissen uitgenodigd, onder wie hoofdredacteur Hans Laroes en hoofd radio Jan Westerhof. Eveneens is algemeen directeur Arian Buurman van de STER gevraagd mee te gaan.

De uitnodigingen zijn verzonden in het kader van „relatiebeheer”. De toegangskaarten zijn beschikbaar gesteld door de organisator van het EK, de UEFA.

De NOS betaalt de reis- en verblijfkosten, één overnachting inbegrepen. Hoe hoog dat bedrag precies is, zegt de NOS-woordvoerder niet te weten. Het gaat om „hooguit een paar honderd euro per persoon.” En: „Hierin zijn we verantwoord bezig. Er gaat niemand in dit soort setting naar de Olympische Spelen. Dat is gewoonweg te duur.”

Minister Plasterk komt op eigen gelegenheid, aldus zijn woordvoerder, de kosten worden betaald door OCW. Hij vliegt na afloop van de ministerraad mee in het regeringsvliegtuig van premier Balkenende die de wedstrijd ook bijwoont. Direct na de wedstrijd vliegen ze weer terug.

Anders dan vier jaar geleden heeft de NOS geen netmanagers en directeuren van andere omroepen uitgenodigd. Toen vroeg Tweede-Kamerlid Örgu (VVD) aan toenmalig staatssecretaris voor Mediazaken Medy van der Laan in hoeverre deze inzet van publieke gelden „doelmatig” was.

Een antwoord bleef uit. De staatssecretaris schreef dat het niet aan haar was hierover te oordelen en maatregelen te nemen. Zij verwees door naar de toezichthouder, het Commissariaat van de Media.

En het Commissariaat van de Media laat het over aan de eigen inschatting van de omroep, zegt een woordvoerder nu.