Met 36 oranje wagons op naar Bern

In de aanloop naar het tweede EK-duel van Nederland, vanavond tegen Frankrijk, neemt de Oranjegekte in Zwitserland steeds grotere vormen aan. „Deze sfeer is echt uniek.”

Zwitserland,Bern, 12-06-2008, Supporters in Bern verhaal Koen Greven foto's :Michael Kooren. Europees Kampioenschap voetbal 2008 Kooren, Michael

De inwoners van het vredige Zwitserse stadje Interlaken zijn zo van hun tijdelijke plaatsgenoten uit Nederland gaan houden, dat ze massaal langs de kant van de weg staan als een groep van 2.500 Oranjefans met 36 treinwagons tegen het middaguur naar Bern vertrekt. Als de Oranjekaravaan zingend en springend op weg is naar het EK-duel tussen Nederland en Frankrijk, is het weer voor even rustig aan de Thunersee. In de uren na het laatste fluitsignaal zullen de Nederlandse fans allemaal terugkeren naar hun tijdelijke onderkomen: de Oranjecamping. „Voetbal, bier en vrienden, dat is toch bijna alles wat een man zich kan wensen? Deze sfeer is echt uniek”, zegt Karst Koopman, terwijl hij een kunstgrasveldje voor zijn oranje caravan uitrolt. „Kaartjes hebben we niet, maar de lol is er niet minder om.”

De Oranjegekte begint in Zwitserland steeds grotere vormen aan te nemen. In de Zwitserse hoofdstad verzamelen zich vandaag circa veertigduizend Nederlanders. Verreweg de meeste voetbalsupporters hebben geen kaartje voor het Stade de Suisse, waar maar plaats is voor zo’n zesduizend Oranjefans. Op de Bundesplatz, de Waisenplatz en de Kornhausplatz zal het Oranjelegioen vanavond vanaf 20.45 uur naar het tweede groepsduel kijken. ‘Erbij zijn’, is voor velen al reden genoeg om de reis naar Zwitserland te maken.

De 31-jarige Jokko Pieter de Wit dacht tijdens het EK van 2004 in Portugal handig in te spelen op de behoeftes van Nederlandse voetbalfans door in het kustplaatsje Espinho een weiland als camping voor Oranjefans in te richten. Het bleek een gouden greep van de voormalige student van de Hogeschool voor Toerisme in Breda. De Oranjecamping groeide uit tot een regelrechte hype. Het succes herhaalde zich tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland, waarna besloten werd de zaken voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk nog groter aan te pakken. Met een bedrag van 1,5 miljoen euro werden de campings, die normaal gesproken namen dragen als Manor Farm en Alpenblick, omgetoverd tot Oranjecamping.

Voor het bedrijf Club Travel, waar de Oranjecamping BV onder valt, begon de organisatie vijf jaar geleden toen bekend werd dat Zwitserland en Oostenrijk het EK kregen toegewezen.

[Vervolg ORANJE: pagina 11]

ORANJE

Voetbal kijken op camping én een vakantiegevoel

[Vervolg van pagina 1] „In totaal hebben we in beide landen 230 campings bekeken”, legt De Wit uit. „Uiteindelijk maak je dan een selectie van de beste plaatsen en was het wachten op de loting. Wij hebben wel even zitten juichen toen eind vorig jaar bekend werd dat het Nederlands elftal de groepswedstrijden in Bern zou spelen. Want deze plek hier in Interlaken voldeed eigenlijk aan al onze wensen.”

De plaatselijke campinghouder in Interlaken toonde zich na weken van uitleggen en onderhandelen bereid zijn terrein tijdelijk af te staan. „Het kostte wel even tijd om die Zwitser uit te leggen wat ons concept inhoudt”, zegt De Wit lachend. „Maar nu hij eenmaal met eigen ogen ziet wat hier gebeurt, is hij zeer enthousiast. En ook bij de plaatselijke bestuurders is de koudwatervrees verdwenen. Er zijn tal van controles geweest, maar steevast kregen we complimenten van de Zwitsers.”

Op de Oranjecamping is plaats voor kampeerders met verschillende behoeften. Een driedaags arrangement voor de wedstrijd Nederland-Roemenië is vanaf 165 euro te boeken. Aan de rand van het meer staan de Oranjefans die langer dan een paar dagen ‘bij’ het Nederlands elftal blijven. Harrie van Tilburg, eerder ook te gast in Portugal en Duitsland, kijkt in een oranje outfit vanuit een plastic stoel naar een EK-wedstrijd op de televisie. Het commentaar is van de NOS. „Schoteltje hè”, zegt hij omhoog wijzend. „Dit is een prachtig concept. We kijken elke dag naar voetbal en daarbij heb je ook nog een vakantiegevoel.”

Een paar honderd meter verderop staat een groepje jongere fans te swingen in de grote feesttent, waar tussen het dansen en drinken door naar voetbal kan worden gekeken. Anderen kiezen voor wat meer rust in de Sports Lounge. Zelfs oud-international Jan Poortvliet bevond zich deze week onder campinggasten. „Alles is perfect hier”, zegt supporter Ralf van den Berg. En dan lachend: „Alleen die 3-0 tegen Italië viel een klein beetje tegen natuurlijk.”

In plaatsjes als Flamatt, Dieterswil en Thun kleurden de plaatselijke campings ook oranje. In de aanloop naar het eerste duel met Italië verbleven ook de ouders van international Klaas-Jan Huntelaar op een camping in de omgeving van Bern.

Niet alle Zwitsers hebben de supporters uit Nederland in de armen gesloten. Minister Moritz Leuenberger van Transport, Communicatie en Energie heeft vanwege de geluidsoverlast een aantal vergaderingen moeten schrappen.

    • Koen Greven