Maoïsten uit de Nepalese regering

De Nepalese maoïsten zijn vandaag uit de interim regering van het land gestapt. De voormalige rebellen willen zo de vorming van een nieuwe regering forceren.

Premier Girija Prasad Koirala van de rivaliserende Nepalese Congrespartij weigert ondanks aandringen van de maoïsten zijn post te verlaten. Sinds het vertrek van de koning is hij zowel het hoofd van de staat als van de regering en controleert in die rol het ambtelijk apparaat, het leger en de politie. Koirala wil graag president worden, een functie die het parlement nog moet creëren.

De maoïsten, die de verkiezingen voor het parlement op 10 april ruimschoots wonnen, vinden dat zij de president moeten leveren. Maar niemand kan Koirala dwingen om af te treden omdat de koning, het oude staatshoofd, eind mei eigenhandig door het parlement is afgezet. Hoewel de maoïsten geen meerderheid in het parlement hebben, genieten zij wel brede steun bij andere politieke partijen.

De maoïsten zijn in het verleden staat gebleken om grote demonstraties te organiseren in de hoofdstad Kathmandu, maar de maoïstische vrouwelijke minister Pampha Bhusal van Sociale Zaken heeft laten weten dat daar geen plannen voor zijn. „Dat we ons terugtrekken uit de regering, moet genoeg zijn om een nieuwe te formeren.”

Koning Gyanendra, die op de troon belandde nadat de Nepalese kroonprins in 2001 een groot deel van de koninklijke familie dood schoot, verliet afgelopen woensdag onder druk van de nieuwe regering zijn paleis in Kathmandu waarmee een definitief einde kwam aan de 240 jaar oude dynastie. Het voormalige staatshoofd is verhuisd naar het Nagarjun-paleis, een koninklijk buitenverblijf zo’n 10 kilometer buiten de hoofdstad. (AP)

Reportages en achtergronden op nrc.nl/nepal