Lekker wegvluchten naar het bovennatuurlijke

Veel mensen hebben wel wat beters te doen dan tv kijken op de lange zomeravonden, dus durven de zenders de volhouders iets aparts voor te zetten. Vaak ook series die niet helemaal gelukt zijn, zoals Jericho dat Veronica nu in hoog tempo uitzendt. Supernatural, waar Net5 volgende week mee begint, is een uitzondering op de kneusjesregel. En Gossip Girl, sinds twee weken op dinsdag op Net5, gaat nergens over – rijke tieners en hun mobieltjes in New York – maar sprankelt als een zomerbriesje.

Voor de advertentiemannen van Madison Avenue zit het eerste seizoen er op bij de BBC. Mad Men groeide uit tot een moeilijk samen te vatten maar op alle niveaus boeiend epos. Je had accountexecutive Don Draper, de mysterieuze hoofdpersoon, wiens vage verleden stukje bij beetje en nog lang niet voldoende is onthuld. De tragiek van zijn vrouw zonder uitdagingen met twee kinderen in suburbia. Buitenechtelijke affaires. Racisme en antisemitisme in de New Yorkse zakenwereld begin jaren zestig, de opkomst van de reclame, de emancipatie van de vrouw. Roken, veel roken, hoesten en drinken. En dat allemaal in twaalf afleveringen van een uurtje. Matthew Weiner, voormalig producent van The Sopranos, heeft van Mad Men een vergelijkbare topserie gemaakt. Zou er een zender zijn die de serie aandurft voor de dvd met Nederlandse ondertitels verschijnt?

Lost, dat iets van zijn soms ongrijpbare gelaagdheid heeft afgeschud, kwam met een ijzersterk vierde seizoen waarvan zondag het slot is te zien. Die serie heeft vanaf volgende week een goede opvolger in Supernatural. Even leek Jericho de vervanger, maar die serie met nog meer hoofdrolspelers dan Lost was na een paar weken door zijn originaliteit heen. Wat resteerde was een verhaal over een Amerikaans dorpje dat in een atoomoorlog afgesneden raakt van de rest van de Verenigde Staten en op zichzelf is aangewezen. Er zijn complotten en mysteries, maar vooral veel clichésituaties en relatiegezeur. Het slechte acteren maakt de vergelijking met Lost extra pijnlijk.

Wie weg wil uit de werkelijkheid – waar is tv anders goed voor – kan naar het bovennatuurlijke of de sciencefiction. Dat laatste genre is vrijwel verdwenen (Surface op Veronica is aardig). Het aantal bovennatuurlijke tv-series is echter nog nooit zo groot geweest.

Supernatural, de opvolger van Lost, is de nieuwste in het genre. De eerst aflevering is schitterend ritmisch gefilmd met inventieve overgangen in beeld en vertelperspectief. Twee broers gaan als vakantiebaantje de strijd aan met het bovennatuurlijke. Hun verdwenen vader is een professioneel exorcist. In de toon van Supernatural zit iets van de wereldwijze humor van Buffy the Vampire Slayer, maar niet helemaal de brille van die serie, al is het geestig genoeg. Broers Sam en Dean strijden lekker technisch tegen het kwaad en ontdekken bijvoorbeeld via Google dat niets zo’n duidelijk zwavelspoor achterlaat als een door een demon bezeten mens. Zulke kennis zorgt voor een rationeel laagje waardoor je, voor een uurtje, graag in geesten en Het Kwaad gelooft.

    • Dirk Limburg