Late strafschop schokt Polen

Oostenrijk 1 Polen 1

Ruststand 0-1. 30. Guerreiro 0-1, 90+2. Vastic 1-1 (pen). Scheidsrechter: Webb (Eng). Toeschouwers: 52.000.

Het Polen van de Nederlandse bondscoach Leo Beenhakker leek gisteravond in Wenen tot in de blessuretijd af te stevenen op een zege op gastland Oostenrijk. Maar na een strafschop in de extra tijd bleven de Polen vol ongeloof met een gelijkspel in het Ernst Happel Stadion achter.

Door het gelijkspel is alleen Kroatië in groep B zeker van de kwartfinales. Maandagavond wordt beslist welk land de Kroaten volgt. Duitsland heeft aan een gelijkspel tegen Oostenrijk genoeg.

Voor zowel Polen als Oostenrijk was het gisteren erop of eronder. Beide ploegen hadden hun eerste duel verloren. Oostenrijk was aanvankelijk heer en meester. In het eerste kwartier kreeg de ploeg drie enorme kansen, maar Martin Harnik en Christoph Leitgeb faalden voor keeper Artur Boruc.

De eerste kans voor de Polen leverde direct een treffer op. De Braziliaanse Pool Roger Guerreiro, pas kort in het bezit van een Pools paspoort, tikte binnen.

In de tweede helft waren de beste kansen voor de ploeg van Beenhakker, die hartstochtelijk werd toegezongen door duizenden Poolse fans. In de slotminuut sloeg het noodlot echter toe voor de Polen. De Engelse scheidsrechter Howard Webb zag een penalty in een overtreding op Sebastian Prödl, die door een Poolse verdediger aan zijn shirt werd getrokken. Ivica Vastic schoot de strafschop onberispelijk in.

Leo Beenhakker was kort na de wedstrijd woedend op Webb. „We zijn werkelijk bestolen”, brieste hij voor de camera van de NOS. „Voor het toernooi kregen we een instructie-dvd met daarop voorbeelden van shirtje-trekken. De scheidsrechters zouden dat nu gaan bestraffen. Op het EK heb ik daar al tien voorbeelden van gezien, maar niemand die ervoor fluit. Nu wil hij waarschijnlijk laten zien wat voor grote jongen hij is, dat hij wel een strafschop durft te geven. Schei toch uit zeg”, foeterde de 65-jarige Beenhakker.

Hij lijkt nu de hoop op het bereiken van de kwartfinales al een beetje te hebben opgegeven. „Ik geloof dat het toernooi voor ons over is. We hebben het niet meer in eigen hand”, aldus Beenhakker. „We hebben het wel in eigen hand gehad”, treurde hij. „Maar ik kan de jongens geen verwijten maken, ik ben tevreden met ze. Op dit moment is het gelijkspel moeilijk te accepteren. Eerst moet ik mezelf weer oprichten, daarna zal ik dat ook met de jongens doen.”