Klink bekijkt geldprobleem in geesteszorg

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) treft maatregelen om de acute financiële problemen in de geestelijke gezondheidszorg op te lossen. Dat heeft hij de Tweede Kamer gisteren toegezegd.

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) verkeert in financiële problemen sinds de overheveling dit jaar naar de Zorgverzekeringswet. Directeur Jos de Beer van GGZ Nederland schat dat ggz-instellingen daardoor vijf- à zeshonderd miljoen euro hebben moeten lenen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) heeft ruim een kwart van de zelfstandige geesteszorgers door de veranderingen zijn praktijk moeten sluiten. Zij hebben al maanden nauwelijks inkomsten en kunnen moeilijk een lening krijgen, zegt de organisatie.

De problemen worden veroorzaakt doordat zorgverleners in het nieuwe stelsel pas betaald worden als de behandeling volledig is afgerond. Gemiddeld duurt dat in de geestelijke gezondheidszorg acht maanden. Ook kampen zorgverzekeraars en zorgverleners met falende declaratiesoftware. Verder zijn hun administratieve lasten aanzienlijk verhoogd.

De zorgverzekeraars zegden Klink deze week toe de vrijgevestigden voorschotten uit te keren. De minister zei gisteren ook te onderzoeken of rekeningen in delen kunnen worden betaald. Op 20 juni geeft hij meer duidelijkheid.

De Nederlandse Zorgautoriteit verplichtte de zorgverzekeraars vorige maand al de rente op bankleningen te vergoeden. Financiën ging akkoord met uitstel van de voorlopige aanslag omzetbelasting.

CDA, PvdA en VVD toonden zich tevreden met de toezeggingen. GGZ-directeur De Beer twijfelt of de oplossingen „afdoende” zijn. Ook de NVVP is nog niet overtuigd dat de problemen snel verholpen zullen zijn.

De SP stelde in het debat voor de nieuwe declaratiestructuur volledig af te schaffen. Klink wees dat af. „Ik wil de overgangsproblemen niet wegpoetsen, maar vindt niet dat het systeem daarom ter discussie moet staan”, aldus Klink.

Hij vreest dat het nog jaren kan duren voor het nieuwe zorgstelsel naar behoren werkt.

Eerdere berichten over de financiële problemen in de ggz op nrc.nl/binnenland