Karzai moet corruptie aanpakken

De regering van president Karzai van Afghanistan moet een einde maken aan de corruptie bij de overheid. Hierop drongen de meer dan zestig landen aan die gisteren bij de donorconferentie in Parijs waren.

Veel geld wordt door corrupte bestuurders en ambtenaren niet goed besteed en komt niet aan op de plekken waar het nodig is, zo vinden de donorlanden. In totaal heeft Karzai, die om 32,3 miljard euro vroeg, 13 miljard euro opgehaald. Het grootste deel van de donaties kwam van de Verenigde Staten die de Afghanen een bijdrage van 6,6 miljard euro beloofden.

Volgens Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking doneert Nederland de komende drie jaar 210 miljoen euro aan Afghanistan. Van dit bedrag gaat 73 miljoen euro naar de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd, voor economische ontwikkeling en de gezondheidszorg.

Koenders, die ook in Parijs aanwezig was, sprak zijn waardering uit voor de betrokkenheid die de Verenigde Naties toonden in Parijs. „De missie was toch vooral een militaire. Een civiele tegenhanger is hard nodig.” De VN gaan helpen bij de corruptiebestrijding in Afghanistan en het voorbereiden van de presidents- en parlementsverkiezingen die voor het najaar van 2009 op de agenda staan. Om dat te doen worden naast de huidige vertegenwoordiging in Kabul nog twee nieuwe VN-posten geopend in het land. Koenders: „Het is nog niet helemaal rond, maar zeer waarschijnlijk komt één van die VN-posten in Tarin Kowt, waar wij een kamp hebben.”

Om er voor te zorgen dat de besteding van de donaties goed wordt gecontroleerd, hebben de landen volgens Koenders afgesproken hun activiteiten zo veel mogelijk via centrale fondsen ter beschikking te stellen. „Er zijn momenteel te veel afzonderlijke projecten. Om daar een einde aan te maken, zouden de donorlanden een groot deel van hun geld aan door de Wereldbank gecontroleerde fondsen moeten geven.”

Koenders noemt het „pervers” dat internationale adviseurs hoge salarissen krijgen. „De betere coördinatie moet iets doen aan deze onnodig hoge kostenpost. Bovendien werken wij aan een richtlijn voor de beloning van adviseurs.”

Interview met president Karzai op nrc.nl/buitenland