Kamer is tegen hogere beloningen voor schoolbestuurders

Rotterdam. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich gisteren uitgesproken tegen een forse salarisverhoging voor bestuurders in het voortgezet onderwijs. Ook minister Plasterk (PvdA) en staatssecretaris Van Bijsterveldt zijn er niet gelukkig mee dat schoolbestuurders, volgens een berekening van de Algemene Onderwijsbond, 37 procent meer gaan verdienen. Plasterk en Van Bijsterveldt hebben niet de bevoegdheid op te treden tegen de salarisstijging. Wel willen ze tegen de VO-raad, koepelorganisatie van middelbare scholen, zeggen dat de loonsverhoging ”een verkeerd signaal” is. In het nieuwe systeem vallen de bestuurderssalarissen niet meer binnen de cao, maar worden ze berekend op basis van vergelijkingen met de lonen in vergelijkbare sectoren als zorg, hoger onderwijs en woningbouwcorporaties. Volgens de Algemene Onderwijsbond, die het nieuwe systeem scherp heeft bekritiseerd, stijgt het gemiddelde bestuurderssalaris van 83.000 naar 111.000 euro.