Je moeder helpt je door de leegte

Jongeren weten na het eindexamen vaak niet wat ze willen, en kiezen steeds later.

Vervolgopleidingen spelen daar handig op in met last-minute-activiteiten.

Ouders zijn welkom op open dagen van opleidingen. Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, UTRECHT, 10-10-2007 Studiebeurs 2007. Bijna alle instellingen in Nederland presenteren hun opleidingen aan aankomende studenten. Locatie: Jaarbeurs Utrecht. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Ruim 180.000 leerlingen van vmbo, havo en vwo weten sinds gisteren dat ze voor hun schoolexamen zijn geslaagd. Wat gaan ze na de zomer doen?

De keuze voor een studie hebben de meesten van hen nog niet gemaakt. Dat gebeurt steeds later, zegt Godfried Jansen, hoofd marketing en studievoorlichting van de Universiteit van Amsterdam. Dat lijkt een tegenstrijdige ontwikkeling: veel scholieren krijgen vaak al in de tweede of derde klas studiekeuzevoorlichting. Toch hebben vooral jongens vaak geen idee wat ze willen.

Om de zwevende beslissers over de streep te trekken houden universiteiten, regionale opleidingscentra en hbo-opleidingen deze weken zogenoemde lastminuteprogramma’s.

Vandaag in Amsterdam krijgt Godfried Jansen 1.000 à 1.500 scholieren uit vwo-6 over de vloer. De Evangelische Hogeschool in Amersfoort verwacht dit jaar 170 studenten voor een oriëntatiejaar, zeven jaar geleden waren het er 115. Studenten oriënteren zich op een mogelijke studie, maar ook op ‘wie ben ik’ en ‘wat word ik’. De Evangelische Hogeschool is een van de vier onderwijsinstellingen die zo’n jaar aanbieden.

Universiteiten en andere instellingen doen er alles aan om scholieren zo snel mogelijk, liefst voor de zomer, naar zich toe te trekken. De lastminutebijeenkomsten zijn maar één voorbeeld. Er zijn ook open dagen, webklassen, meeloopdagen en proefcolleges. Ook ouders zijn daar van harte welkom.

Dat is nog een nieuwe ontwikkeling die onderwijsinstellingen zien: ouders zijn zeer betrokken bij de studiekeuze van hun kinderen. Ze gaan graag mee naar voorlichtingsbijeenkomsten, ze praten met hun kinderen aan de keukentafel over hun toekomst en ze zoeken actief in het duizelingwekkende aanbod op internet. Het gaat ouders niet alleen om geld of baanzekerheid, maar ook om de persoonlijke ontwikkeling van hun kind.

Kijk voor oriëntatieactiviteiten op www.lastminute.studereninleiden.nl, www.studeren.uva.nl/webklassen en www.orientatiejaar.nl

    • Marieke van Twillert
    • Jannetje Koelewijn