Jack de Vries meldde nevenfunctie niet

Den Haag. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) heeft een nevenfunctie geaccepteerd zonder minister-president Balkenende toestemming te vragen. Hij heeft hiermee regels overtreden die de premier heeft opgesteld. De Vries heeft, nadat deze krant woensdag vragen had gesteld aan Balkenende, de onbezoldigde functie per direct neergelegd. Hij was per 1 juni toegetreden tot de Public Space Foundation, een denktank die ”een maatschappelijke bijdrage wil leveren aan het beter functioneren van de publieke sector en publieke diensten”. Bewindslieden mogen een nevenfunctie alleen accepteren als de premier daarvoor schriftelijk toestemming verleent. Balkenende heeft de regels voor nevenactiviteiten in 2002 zelf aangescherpt. Slechts bij hoge uitzondering, zo schreef hij aan de Tweede Kamer, mogen bewindslieden een nevenactiviteit vervullen omdat het ambt ”zo veeleisend is dat het de volledige inzet” vergt. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat De Vries geen toestemming heeft gevraagd.